W bezglutenowych wypiekach mąka kasztanowa sprawdza się doskonale. Plastycznością przypomina pszenną. Dlatego jest niezwykle przyjemna w obsłudze. Poza tym jest niezwykle smaczna. Słodko – orzechowa. Zawiera wysokiej jakości białko z niezbędnymi aminokwasami, węglowodany, błonnik. To cenne źródło potasu, miedzi, fosforu, magnezu, żelaza i witaminy B6. Dzięki dużej zawartości miedzi zwiększa odporność organizmu i poprawia pracę mózgu. Niestety mąka nie należy do najtańszych… Cena za kilogram kształtuje się w okolicach 40 zł.
Dzisiaj zapraszam Cię na szybkie, smaczne ciastka z dodatkiem mąki z kasztanów. Ciasta tuż po upieczeniu są chrupiące. Doskonale się przechowują.
50 g mąki kasztanowej
20 g skrobi (mąki) z tapioki
20 g mąki ryżowej
30 g oleju kokosowego – pokojowa temperatura
4 daktyle – namoczone w ciepłej wodzie ok. 30 minut wcześniej
3 łyżek mleka roślinnego – u mnie kokosowe
1 łyżeczka ksylitolu – lub więcej
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego – zdrowszy i bardziej łagodny w smaku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
Kolka kropel olejku pomarańczowego – najlepiej naturalnego
Wykonanie:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy tłuszcz, odsączone daktyle i dłońmi je rozcieramy wraz z mąką. Dodajemy mleko roślinne. Szybko zagniatamy zwartą kulę. Umieszczamy ją w lodówce przynajmniej na 30 minut.
2. Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Wałkujemy na pergaminie, przez drugi kawałek pergaminu. Wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. Ja piekę, do czasu, aż zaczynam czuć ich zapach.
3. Po upieczeniu ciastka możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku.
Rady:
- po wyjęciu z lodówki ciasto rozgrzejmy w dłoniach, pozgniatajmy trochę;
- jeżeli ciasto jest za kruche, to dodajmy odrobinę mleka roślinnego;
- na rynku można kupić świetny naturalny olejek pomarańczowy otrzymywany z oleju wytłaczanego na zimno z cytrusów.
Aga wlasnie upieklam na bal synka w przedszkolu. Wyszly jak glutenowe, zamienilam make ryzowa i dalam kasztanowej wiecej. W smaku super, walkowaly sie przez papier tez super! Dzieki za przepis!
Iza, bardzo miło mi to czytać… To ja dziękuję! :*
Czy można dac bez olejku pomarańczowego? Ewentualnie czym to można zastąpić?
Marta, spokojnie możesz pominąć. Możesz też zetrzeć skórkę z pomarańczy lub mandarynki.
Jak można zastąpić olej kokosowy?
Aga, masłem klarowanym np.
Zrobiłam. Wyszły pyszne!
Cześć. Bardzo miło mi to czytać…motywujące niezwykle… Ciesze się, że posmakowały. Dziękuję za wpis. Pozdrawiam serdecznie. :*
Czy zamiast tapioka i mąki kasztanowej mogę dodać mielone siemię lniane lub więcej mąki kasztanowej?
Kesja, niestety nie umiem Ci powiedzieć, jak bez skrobi ciasto się zachowa, bo nigdy tak nie piekłam. Najlepiej spróbować nawet z połowy porcji, co z tego wyjdzie. Pozdrawiam. :*
A moge zastapic daktyle samymi zoltkami?
Myślę, że żółtka dadzą radę. 🙂
można pominąć daktyle?
Hejka Emilia! tutaj daktyle zastępują jajko, więc musiałabyś dać coś innego, albo jajko, jak możecie. Tylko wtedy znów proporcje będą trochę większe. Pozdrawiam.