Jedna z moich córek uwielbia fistaszki i masło orzechowe. Matka (ja ;)) uważa jednak, że z fistaszkami za często nie powinna się spotykać. Ale czasem idę na kompromis, bo wiem, że wszelkie skrajności są złe. Wszystko z umiarem i będzie dobrze. 🙂 Dwa – trzy razy na pół roku kupuje ekologiczne masło orzechowe w Rossmannie i robię Łucji (sobie zresztą też) jakieś smakołyki. Między innymi ciacha.

Herbatniki, które tu widzisz, są smaczne, chrupiące, ale nie kruszą się. W słoiku mogą dniami leżeć. Dobrze się przechowują. Idealna przekąska do przedszkola/szkoły. Lubię posmarować je sobie powidłami śliwkowymi. Ciastka w smaku są lekko orzechowe i lekko słodkie. Jeżeli nie lubisz lub nie możesz jeść fistaszków, zamień masło orzechowe na inne np. migdałowe lub laskowe. Jeżeli lubisz słodkie ciastka, to dodaj więcej słodzidła.

Składniki (ok. 40 sztuk)

100 g mąki ryżowej

60 g mąki z komosy ryżowej – można wymienić na mąkę kukurydzianą

30 g skrobi z tapioki

30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego – temperatura pokojowa

150 g masła orzechowego

8 łyżek wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ksylitolu – można dosłodzić

Szczypta soli

Opcjonalnie przyprawy typu cynamon, imbir, kardamon, wanilia.


Wykonanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy tłuszcz, łączymy z mąką. Dodajemy masło orzechowe, wodę, zagniatamy w zwartą kulę. Umieszczamy na ok. 30 minut do lodówki.

2. Ciasto dzielimy na kilka części. Wałkujemy na papierze do pieczenia i przez papier. Grubość dobierajmy do własnych upodobań – cienkie są najbardziej chrupiące. Wykrawamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10-15 minut (co piekarnik, to historia ;)).

Rada:

  • przy wałkowaniu najlepiej dzielić ciasto na nieduże kawałki – jest wygodniej.
Komentarze:
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Tośka
Tośka
5 lat temu

Jak dobrze, że jesteś Aga 🙂

Monika
Monika
5 lat temu

Na co ewentualnie możnaby podmienić komose ryżową (kukurydzy nie możemy ;( ) ?

Monika
Monika
5 lat temu

Zrobiłam. Komose zastąpiłam pół na pół mąka owsianą i teff – wg Twojej sugestii Aga – dziękuję :). Dodałam więcej ksylitolu (mimo, że nie lubię słodkiego tu jakoś wyjątkowo mi cukru brakowało), polałam roztopioną czekolada po upieczeniu…. I niebo w gębie :). Są genialne! Nie spodziewałam się takiej struktury i kruchosci :). Ja musiałam je trzymać w piekarniku przeszło 20 minut (po 10 min pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 150) – upiekły się idealnie. Dziękuję za przepis i polecam każdemu :).

Magda
Magda
5 lat temu

Czy mogę dodać glukozy jako słodzika? Jesteśmy na diecie FODMAP?

Mniam orzeszki
Mniam orzeszki
4 lat temu

Super, ale dlaczego jesteś przeciwko fistaszkom?

Aneta
Aneta
4 lat temu

Upiekłam, ale nie wyszły chrupiące. Bardzo miękkie, trochę się rozpadają.
Ogólnie ciasto już przy wyrabianiu kuli trochę się kruszyło, a po wyjęciu z lodówki to strasznie ? Musiałam ugniatać ręką, jak rozwałkowywałam to się rozpadało. Czym to może być spowodowane? Dodajesz masło orzechowe takie bio z syropem z agawy z Rossmana?

Ola
Ola
3 lat temu

super przepis- udało się. Zamiast mąki z komosy- kukurydziana a skrobia poszła ziemniaczana. Wody trochę więcej u mnie poszło. Pyszne!

Aśka
Aśka
3 lat temu

Zamiast proszku do pieczenia co mogę dac?

Dominika
Dominika
2 lat temu

Dzień dobry, czy skrobia z tapioki jest absolutnym zamiennikiem tej ziemniaczanej? Można je stosować wymiennie? W takich samych proporcjach?

Hania
Hania
1 rok temu

A jak się ma do tego tematu masło orzechowe ” go Vege” z biedronki?