Róże karnawałowe, to tradycyjne polskie kruche ciasto. Robi się je z tego samego ciasta, co faworki, a odróżnia je jedynie kształt. Jak sama nazwa wskazuje nasz deser wygląda niczym kwiat, a zwieńcza go słodki dodatek w postaci marmolady (idealnie smakuję z konfiturą różaną) lub owoców np. wiśni.
Składniki (ok 8-10 sztuk):
1 całe jajko + 2 żółtka
3 łyżki jogurtu – tutaj akurat sojowy
100 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej
55 g mąki z sorgo
50 g mąki ryżowej
35 g skrobi ziemniaczanej
2 g łuski babki jajowatej
1/3 łyżeczka soli
1 łyżeczka spirytusu, octu, wódki (u mnie tutaj wódka)
Wykonanie:
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy zwarte ciasto. Przykrywamy je i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy – czynność powtarzamy kilkakrotnie.
- Odcinamy kawałek ciasta, resztę trzymamy pod talerzykiem. Na podsypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy 3 -4 kółka – każde o innej wielkości – nacinamy je na o. 5 nacięć.
- Układamy jeden na drugim (od największego do najmniejszego) – za pomocą białka lub wody na środku przyklejamy ciasto.
- Róże karnawałowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na lekko brązowy kolor.
- Róże odsączamy na papierze do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem (u mnie puder ksylitolowy), dekorujemy konfiturą lub owocem.
Rady/uwagi:
- tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli po wrzuceniu kawałka ciasta, po ok. 2sekundach wypływa na wierzch;
- róże wrzucasz do tłuszczu górą ciastka do dołu;
- z ciasta zrobisz pyszny chrust.
Po co dodaje się babkę jajowatą?
Daje namiastkę właściwości glutenu – chłonność, sprężystość, wiązanie składników.
Aga a czy w tym przepisie nie trzeba jakiegoś tłuszczu?Ewa
Nie, jest dobrze.
Faworki wyszły fantastyczne z tego przepisu 🙂 dziękuję <3
Hej, właśnie odkryłam Twój blog i po szybkim przejrzeniu widzę, że jest tu wiele świetnych przepisów, z których chciałabym skorzystać 🙂 mam jednak problem ze skrobią ryżową/kukurydzianą – niestety z powodu alergii nie mogę spożywać żadnej z nich 🙁 czy da się je jakoś w Twoich przepisach zamienić?
Aniu, z podmianą ciężko(są jedyne w swoim rodzaju), trzeba po prostu na nowo dobierać ilość składników pod nowe mąki…
Czy można pominąć jogurt?
Jaka maka można zastąpić mąkę z sorgo?☺️
Dobre pytanie ?
Teoretycznie mozna probowac zamiast maki z sorgo make kukurydziana, z quinoa, z gryki, z prosa, z soi. Jak to w praktyce wyjdzie – nikt nie wie, poki nie sproboje. Maki moga roznie sie zachowywac nawet w zaleznosci od producenta.
Zreszta niech sie Agnieszka sie wypowie lepiej, bo mi to daleko do jej wiedzy i talentu.
Dzień dobry. Mam pytanie, czym w tym przepisie możnaby zastąpić jajka? Niestety mam alergie na jaja ☹️
jest fajny przepis tu na blogu na faworki bez jajek, chyba na batacie. Robiłam i polecam