Róże karnawałowe, to tradycyjne polskie kruche ciasto. Robi się  je z tego samego ciasta, co faworki, a odróżnia je jedynie kształt. Jak sama nazwa wskazuje nasz deser wygląda niczym kwiat, a zwieńcza go słodki dodatek w postaci marmolady (idealnie smakuję z konfiturą różaną) lub owoców np. wiśni. 

Składniki (ok 8-10 sztuk):

1 całe jajko + 2 żółtka 

3 łyżki jogurtu – tutaj akurat sojowy 

100 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej 

55 g mąki z sorgo 

50 g mąki ryżowej 

35 g skrobi ziemniaczanej 

2 g łuski babki jajowatej 

1/3 łyżeczka soli 

1 łyżeczka spirytusu, octu, wódki (u mnie tutaj wódka) 

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy zwarte ciasto. Przykrywamy je i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 
  2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy – czynność powtarzamy kilkakrotnie. 
  3. Odcinamy kawałek ciasta, resztę trzymamy pod talerzykiem. Na podsypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy 3 -4 kółka – każde o innej wielkości – nacinamy je na o. 5 nacięć.
  4. Układamy jeden na drugim (od największego do najmniejszego) – za pomocą białka lub wody na środku przyklejamy ciasto. 
  5. Róże karnawałowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na lekko brązowy kolor. 
  6. Róże odsączamy na papierze do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem (u mnie puder ksylitolowy), dekorujemy konfiturą lub owocem. 

Rady/uwagi:

  • tłuszcz  ma odpowiednią temperaturę, jeżeli po wrzuceniu kawałka ciasta, po ok. 2sekundach wypływa na wierzch;
  • róże wrzucasz do tłuszczu górą ciastka do dołu;
  • z ciasta zrobisz pyszny chrust.

 

Komentarze:
guest
13 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
2 lat temu

Dzień dobry. Mam pytanie, czym w tym przepisie możnaby zastąpić jajka? Niestety mam alergie na jaja ☹️

Paulina
Paulina
Reply to  Karolina
2 lat temu

jest fajny przepis tu na blogu na faworki bez jajek, chyba na batacie. Robiłam i polecam

Madzia
Madzia
2 lat temu

Jaka maka można zastąpić mąkę z sorgo?☺️

Justyna
Justyna
Reply to  Madzia
2 lat temu

Dobre pytanie ?

Olesia
Olesia
Reply to  Madzia
2 lat temu

Teoretycznie mozna probowac zamiast maki z sorgo make kukurydziana, z quinoa, z gryki, z prosa, z soi. Jak to w praktyce wyjdzie – nikt nie wie, poki nie sproboje. Maki moga roznie sie zachowywac nawet w zaleznosci od producenta.
Zreszta niech sie Agnieszka sie wypowie lepiej, bo mi to daleko do jej wiedzy i talentu.

Gosia
Gosia
2 lat temu

Czy można pominąć jogurt?

Anna
Anna
2 lat temu

Hej, właśnie odkryłam Twój blog i po szybkim przejrzeniu widzę, że jest tu wiele świetnych przepisów, z których chciałabym skorzystać 🙂 mam jednak problem ze skrobią ryżową/kukurydzianą – niestety z powodu alergii nie mogę spożywać żadnej z nich 🙁 czy da się je jakoś w Twoich przepisach zamienić?

Katarina
Katarina
2 lat temu

Faworki wyszły fantastyczne z tego przepisu 🙂 dziękuję <3

Ewa
Ewa
2 lat temu

Aga a czy w tym przepisie nie trzeba jakiegoś tłuszczu?Ewa

Maja
Maja
1 rok temu

Po co dodaje się babkę jajowatą?