Ciasteczka, Święta, okoliczności

Bezglutenowe róże karnawałowe. Bezglutenowe faworki, chrust. Wyborne!

Róże karnawałowe, to tradycyjne polskie kruche ciasto. Robi się  je z tego samego ciasta, co faworki, a odróżnia je jedynie kształt. Jak sama nazwa wskazuje nasz deser wygląda niczym kwiat, a zwieńcza go słodki dodatek w postaci marmolady (idealnie smakuję z konfiturą różaną) lub owoców np. wiśni. 

Składniki (ok 8-10 sztuk):

1 całe jajko + 2 żółtka 

3 łyżki jogurtu – tutaj akurat sojowy 

100 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej 

55 g mąki z sorgo 

50 g mąki ryżowej 

35 g skrobi ziemniaczanej 

2 g łuski babki jajowatej 

1/3 łyżeczka soli 

1 łyżeczka spirytusu, octu, wódki (u mnie tutaj wódka) 

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy zwarte ciasto. Przykrywamy je i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 
  2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy – czynność powtarzamy kilkakrotnie. 
  3. Odcinamy kawałek ciasta, resztę trzymamy pod talerzykiem. Na podsypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy 3 -4 kółka – każde o innej wielkości – nacinamy je na o. 5 nacięć.
  4. Układamy jeden na drugim (od największego do najmniejszego) – za pomocą białka lub wody na środku przyklejamy ciasto. 
  5. Róże karnawałowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na lekko brązowy kolor. 
  6. Róże odsączamy na papierze do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem (u mnie puder ksylitolowy), dekorujemy konfiturą lub owocem. 

Rady/uwagi:

  • tłuszcz  ma odpowiednią temperaturę, jeżeli po wrzuceniu kawałka ciasta, po ok. 2sekundach wypływa na wierzch;
  • róże wrzucasz do tłuszczu górą ciastka do dołu;
  • z ciasta zrobisz pyszny chrust.

 

Tagged , , , , , , , ,

13 thoughts on “Bezglutenowe róże karnawałowe. Bezglutenowe faworki, chrust. Wyborne!

    1. Teoretycznie mozna probowac zamiast maki z sorgo make kukurydziana, z quinoa, z gryki, z prosa, z soi. Jak to w praktyce wyjdzie – nikt nie wie, poki nie sproboje. Maki moga roznie sie zachowywac nawet w zaleznosci od producenta.
      Zreszta niech sie Agnieszka sie wypowie lepiej, bo mi to daleko do jej wiedzy i talentu.

  1. Hej, właśnie odkryłam Twój blog i po szybkim przejrzeniu widzę, że jest tu wiele świetnych przepisów, z których chciałabym skorzystać 🙂 mam jednak problem ze skrobią ryżową/kukurydzianą – niestety z powodu alergii nie mogę spożywać żadnej z nich 🙁 czy da się je jakoś w Twoich przepisach zamienić?

    1. Aniu, z podmianą ciężko(są jedyne w swoim rodzaju), trzeba po prostu na nowo dobierać ilość składników pod nowe mąki…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *