Kruche ciasteczka – dobre na co dzień i od święta. Odpowiednio wystylizowane mogą stanowić ozdobę świątecznego koszyczka i stołu. Proste w wykonaniu, a ile przy ich ozdabianiu radości… niczym przy bożonarodzeniowych pierniczkach.

Do ich ozdoby wykorzystałam: czekoladę mleczną, suszoną żurawinę, wiórka kokosowe, płatki migdałów. Ciasteczka z dziurką przełożyłam domowym dżemem morelowym. Uwielbiam go! Bardzo szybko się go robi, cudownie sprawdza się do przekładania ciast, ciastek, naleśników… W sezonie morelowym zachęcam do zrobienia pokaźnych zapasów – pójdą. 

W przepisie wykorzystałam mój trik na zimny ale miękki tłuszcz lub miękki tłuszcz, gdy zapomnę wyjąc go wcześniej z lodówki. 🙂 Wystarczy włożyć go między papier do pieczenia i rozbić tłuczkiem, wałkiem. Chwila moment i mamy to, co nam trzeba… 

Składniki (ok. 25 pojedynczych ciastek):

2 żółtka

90 g mąki sorgo

75 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

60 g mąki ryżowej – jak najdrobniejszej – lub kukurydzianej 

65 g margaryny roślinnej lub ghee – miękkie i zimne (czytaj wstęp)

45 g ksylitolu – puder

8 g łuski babki jajowatej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

50 ml wody

Wykonanie:

  1. Mąki wraz w proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy łuskę, następnie wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
  2. Na obficie podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto wykrawamy ciasteczka. Jeżeli chcemy nadziać je dżemem, to smarujemy nim spód, następnie przykrywamy drugim jajeczkiem, w którym zostało wycięte kółeczko. Ciasta pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce.

  3. Pojedyncze ciasteczka po wystudzeniu pokrywamy rozpuszczoną czekoladą, a następnie ozdabiamy wedle upodobania. Ciasta przez wiele dni zachowują kruchość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Komentarze: