Kruche ciasteczka – dobre na co dzień i od święta. Odpowiednio wystylizowane mogą stanowić ozdobę świątecznego koszyczka i stołu. Proste w wykonaniu, a ile przy ich ozdabianiu radości… niczym przy bożonarodzeniowych pierniczkach.
Do ich ozdoby wykorzystałam: czekoladę mleczną, suszoną żurawinę, wiórka kokosowe, płatki migdałów. Ciasteczka z dziurką przełożyłam domowym dżemem morelowym. Uwielbiam go! Bardzo szybko się go robi, cudownie sprawdza się do przekładania ciast, ciastek, naleśników… W sezonie morelowym zachęcam do zrobienia pokaźnych zapasów – pójdą.
W przepisie wykorzystałam mój trik na zimny ale miękki tłuszcz lub miękki tłuszcz, gdy zapomnę wyjąc go wcześniej z lodówki. 🙂 Wystarczy włożyć go między papier do pieczenia i rozbić tłuczkiem, wałkiem. Chwila moment i mamy to, co nam trzeba…
Składniki (ok. 25 pojedynczych ciastek):
2 żółtka
90 g mąki sorgo
75 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej
60 g mąki ryżowej – jak najdrobniejszej – lub kukurydzianej
65 g margaryny roślinnej lub ghee – miękkie i zimne (czytaj wstęp)
45 g ksylitolu – puder
8 g łuski babki jajowatej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml wody
Wykonanie:
- Mąki wraz w proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy łuskę, następnie wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
-
Na obficie podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto wykrawamy ciasteczka. Jeżeli chcemy nadziać je dżemem, to smarujemy nim spód, następnie przykrywamy drugim jajeczkiem, w którym zostało wycięte kółeczko. Ciasta pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce.
-
Pojedyncze ciasteczka po wystudzeniu pokrywamy rozpuszczoną czekoladą, a następnie ozdabiamy wedle upodobania. Ciasta przez wiele dni zachowują kruchość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze: