Ciasteczka

Bezglutenowe korzenne kruche ciastka z maszynki. Wegańskie, fenomenalnie kruche.

Uroda tych bezglutenowych ciasteczek jest mocno dyskusyjna… Na szczęście smak, niezwykła kruchość nie pozostawia żadnych niedomowień – jest wybornie!

Uwielbiam je! Idealne do herbaty i kawy! A przy tym tak proste w wykonaniu….

Ciasteczka doskonale przechowują się nie tracąc przy tym nic ze smaku i chrupkość, wręcz na tym zyskują.

Zapraszam! 

Składniki (ok. 30 sztuk): 

70 g czekolady gorzkiej – rozpuszczona w kąpieli wodnej lub na parze

50 g mąki kukurydzianej

45 g mąki ryzowej 

40 g tapioki 

30 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej – zamiennie budyń 

70 g margaryny roślinnej (jeżeli używasz smalcu, do możesz dodać go zamiast, tylko wtedy ok. 50 g) – zimna

45 g ksylitolu lub według swoich preferencji 

60 ml wody 

6 g łuski babki jajowatej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka soku z cytryny 

1/2 łyżeczki przyprawy do pierników – opcjonalnie, bez przyprawy będą czekoladowe 

szczypta soli 

Wykonanie:

  1. Do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia, łuskę, przyprawę do pierników tłuszcz, dłońmi łączymy składniki. 
  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, odstawiamy w zimne miejsce na ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie ciasto partiami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z załączoną formą do ciastek. 
  4. Ciastka układamy na blasze, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. 
  5. Studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju.  

Tagged , , , , , ,

7 thoughts on “Bezglutenowe korzenne kruche ciastka z maszynki. Wegańskie, fenomenalnie kruche.

    1. Olesiu, musisz zobaczyć, jak ciasto pracuje pod wałkiem i np. foremkami coś wyciąć albo pokroić radełkiem na paski. Ja niestety zawsze robię je przez maszynkę, a tutaj ciasto nie musi być jakoś wielce zwarte.

  1. Obled w ustach. Chyba bym byla w stanie zezrec cala blache tych ciasteczek gdyby nie rozsadek. I to pomijajac nawet fakt, ze zapomnialam dac ksylitol ! Ciasto do walka, nawet obtoczonego w mace, nadaje sie srednio – klei sie bezboznie do walka i rozsypuje sie na czesci jak Gondwana na kontynenty (Przysiegam, mak nie podmienialam, jedynie babke jajowata na moj uniwersalny miks chlebowy (zmielone ziarna lnu, chia i babka jajowata)). Jakos mi sie jednak udalo przy pomocy palcow i wspomnien czyjejs matki uformowac okragle ciasteczka o grubosci ok 0,5 cm. Pysznota!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *