Uroda tych bezglutenowych ciasteczek jest mocno dyskusyjna… Na szczęście smak, niezwykła kruchość nie pozostawia żadnych niedomowień – jest wybornie!
Uwielbiam je! Idealne do herbaty i kawy! A przy tym tak proste w wykonaniu….
Ciasteczka doskonale przechowują się nie tracąc przy tym nic ze smaku i chrupkość, wręcz na tym zyskują.
Zapraszam!
Składniki (ok. 30 sztuk):
70 g czekolady gorzkiej – rozpuszczona w kąpieli wodnej lub na parze
50 g mąki kukurydzianej
45 g mąki ryzowej
40 g tapioki
30 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej – zamiennie budyń
70 g margaryny roślinnej (jeżeli używasz smalcu, do możesz dodać go zamiast, tylko wtedy ok. 50 g) – zimna
45 g ksylitolu lub według swoich preferencji
60 ml wody
6 g łuski babki jajowatej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników – opcjonalnie, bez przyprawy będą czekoladowe
szczypta soli
Wykonanie:
- Do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia, łuskę, przyprawę do pierników tłuszcz, dłońmi łączymy składniki.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, odstawiamy w zimne miejsce na ok. 30 minut.
- Po tym czasie ciasto partiami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z załączoną formą do ciastek.
- Ciastka układamy na blasze, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
- Studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju.
Czy można pominąć czekoladę, zastąpić kakao i ew. czymś jeszcze?
Obled w ustach. Chyba bym byla w stanie zezrec cala blache tych ciasteczek gdyby nie rozsadek. I to pomijajac nawet fakt, ze zapomnialam dac ksylitol ! Ciasto do walka, nawet obtoczonego w mace, nadaje sie srednio – klei sie bezboznie do walka i rozsypuje sie na czesci jak Gondwana na kontynenty (Przysiegam, mak nie podmienialam, jedynie babke jajowata na moj uniwersalny miks chlebowy (zmielone ziarna lnu, chia i babka jajowata)). Jakos mi sie jednak udalo przy pomocy palcow i wspomnien czyjejs matki uformowac okragle ciasteczka o grubosci ok 0,5 cm. Pysznota!
Jaki fajny komentarz! 😀
Witam, a w jakim ksztalcie mozna je upiec, jesli nie jestes posiadaczem maszynki do miesa ? Usciski
Olesiu, musisz zobaczyć, jak ciasto pracuje pod wałkiem i np. foremkami coś wyciąć albo pokroić radełkiem na paski. Ja niestety zawsze robię je przez maszynkę, a tutaj ciasto nie musi być jakoś wielce zwarte.
Witam, a w jakim ksztalcie mozna je upiec, jesli nie ma maszynki do miesa ? Usciski
Czy szpryca też da radę??
Zrobiłam dziś ciasteczka, są kruche, aromatyczne i co najważniejsze smakują dzieciom 🙂