Cannoli – chrupiące, bardzo kruche rurki nadziewane ricottą – to najbardziej znany słodki smakołyk pochodzący z Sycylii. Kiedyś był to deser przygotowywany na czas karnawału – my mamy faworki sycylijczycy cannoli.

Moje rurki, chociaż bezglutenowe i bez nabiału, są również chrupiące, również delikatne i również kruche. Nadzienie na bazie śmietany kokosowej genialnie imituje ricottę.

Kilka porad.

Ciasto na rurki wałkuj jak najcieniej, ponieważ wtedy będą najbardziej chrupiące.

Temperatura tłuszczu nie może być za wysoka, bo gwałtowny wzrost ciasta sprawi, że będzie się rozchodziło jego spojenie.

Do formowania użyłam zwykłych metalowych rurek, które można kupić w sklepach AGD. We Włoszech wedle tradycji formowano je na trzcinowych rurkach.

Składniki (ok.15 sztuk)

Ciasto:

90 g skrobi kukurydzianej lub skrobi ryżowej

70 g mąki z sorgo

15 g skrobi ziemniaczanej

15 g ksylitolu, cukru czy innego preferowanego słodzidła

20 g margaryny bezmlecznej masła ghee lub smalcu – wedle upodobań

1 jako

60 ml octu winnego białego lub octu jabłkowego (u mnie ten drugi)

35 ml białego wina – u mnie wytrawne

15 ml wody

szczypta soli

tłuszcz do głębokiego smażenia

Wykonanie:

  1. Maki przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie suche składniki, tłuszcz, który łączymy z nimi dłońmi.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze części, mięsimy dłońmi, wałkujemy ciasto pomiędzy papierem do pieczenia jak najcieniej – ok. 2 mm.
  4. Wykrawamy koła o średnicy ok. 7.5 cm , które zawijamy na metalowej rurce – nie dociskamy ciasta na niej zbyt mocno.
  5. Smażymy na umiarkowanie (ok. 170 stopni) rozgrzanym tłuszczu, po lekkim zarumienieniu ściągamy rurkę, dosmażamy już bez niej. Wykładamy na ręcznik papierowy.
  6. Rurki do 3 dni przechowujemy w lodówce.

 

Nadzienie

 

Składniki:

360 g (dwa opakowania) śmietany kokosowej 18 % u mnie z Planton 

20 g mąki kokosowej

40 g ksylitolu, cukru lub wedle uznania

1 łyżeczka soku z cytryny

Opcjonalnie : tarta czekolada

Dodatek np.:

Posiekane pistacje, cynamon, tarta czekolada, kakao

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki łączymy.
  2. Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym, szprycujemy nim rurki. Brzegi kremu posypujemy wedle uznania ulubionymi dodatkami.

 

Komentarze:
3 komentarze
  1. Kasia 5 lutego, 2022 at 16:49 - Reply

    Cześć 🙂 kupiłam obie Twoje książki i bardzo proszę o pomoc i radę. Na razie nie mam warunków na tworzenie i pilnowanie zakwasu (trzeba jednak o nim pamiętać, planować wcześniej co się upiecze i cały proces wydaje mi się przez to dość skomplikowany, zwłaszcza że nieraz nie ma mnie w domu kilka dni), a chciałabym skorzystać z niektórych przepisów zamieniając zakwas na suszone drożdże. Oczywiście przelicznik widziałam – 8 g drożdży = 400 g zakwasu. Zastanawiam się natomiast nad ilością wody – do np. chleba marchewkowego dodać odpowiednią ilość suszonych drożdży zamiast 120 g zakwasu i tyle samo wody, tj 400 ml? Czy przy suszonych drożdżach ilość wody ulega zmianie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc, pozdrawiam serdecznie, Kasia

  2. Wielkopolska Spiżarnia 1 lutego, 2022 at 15:36 - Reply

    Ależ to wygląda smowicie i apetycznie! Cannoli w wersji bezglutenowej muszą być obłędnie pysze 🙂

    • Aga Bednarska 7 lutego, 2022 at 19:41 - Reply

      Dziękuję,