Ciasta

Tarta arbuzowa – wegańska, bezglutenowa.

Zapraszam na letni deser – ciacho z masą arbuzową. Idealne na upalne dni, najlepiej smakuję gdy jest schłodzone. 

Masa oparta jest na soku z arbuza, który zagęściłam skrobią kukurydzianą. Skrobia idealnie sprawdza się w wszelkiego rodzaju kremach, bo jest w swych właściwościach stabilna, a przy tym nie zmienia koloru potrawy – nie mętnieje, jest przeźroczysta. 

Jeżeli masę arbuzową robiłam już nie raz, tak ciasto powstało na szybkiego – jajek nie miałam, a placek chciałam zrobić. Ciasto po upieczeniu może wydawać się dosyć twarde, ale pod wpływem wilgotnego kremu doskonale mięknie. 

Cytryna w masie jest istotnym składnikiem, eliminuje posmak skrobiowy, więc nie warto jej pomijać. 

Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):

Ciasto

60 ml wody 

30 g musu kokosowego 

40 g płatków migdałowych 

30 g płatków z komosy ryżowej opcjonalnie płatków owsianych 

20 g wiórek kokosowych 

20 g mąki ryżowej 

15 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

2 g łuski babki jajowatej 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

15 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła – najlepiej w formie pudru

szczypta soli 

Masa

450 ml soku ze zblendowanego arbuza – nie ważyłam arbuza przed blendowaniem

35 g skrobi kukurydzianej 

30 g ksylitolu lub innego słodzidła

1 łyżka soku z cytryny 

1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 

Wykonanie:

  1. Płatki migdałowe i z komosy ryżowej podprażamy na patelni, mielimy. Dodajemy pozostałe suche składniki, tłuszcz, dłońmi łączymy składniki. Dolewamy wodę, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 15 minut. 
  2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wykładamy nim spód i brzeg (na wysokość ok. 4 cm) wcześniej wysmarowanej i obsypanej mąką ryżowa/kukurydzianą formy. Nakłuwamy widelcem dno ciasta.
  3. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  4. Arbuza blendujemy, przecedzamy przez sitko. Uzyskany sok wlewamy do rondla, ksylitol mieszamy ze skrobią, dodajemy do sok, mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cynamon, sok z cytryny, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy pod swój smak. 
  5. Gorąca masę wylewamy na upieczony spód, studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce. Ciasto będzie idealnie stężone po ok. 4-5 godzinach. 
  6. Możemy udekorować je wyciętymi foremkami do ciastek kawałkami arbuza, startą lub posiekaną czekoladą, listkami mięty. 
Tagged , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *