Zapraszam na letni deser – ciacho z masą arbuzową. Idealne na upalne dni, najlepiej smakuję gdy jest schłodzone.
Masa oparta jest na soku z arbuza, który zagęściłam skrobią kukurydzianą. Skrobia idealnie sprawdza się w wszelkiego rodzaju kremach, bo jest w swych właściwościach stabilna, a przy tym nie zmienia koloru potrawy – nie mętnieje, jest przeźroczysta.
Jeżeli masę arbuzową robiłam już nie raz, tak ciasto powstało na szybkiego – jajek nie miałam, a placek chciałam zrobić. Ciasto po upieczeniu może wydawać się dosyć twarde, ale pod wpływem wilgotnego kremu doskonale mięknie.
Cytryna w masie jest istotnym składnikiem, eliminuje posmak skrobiowy, więc nie warto jej pomijać.
Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):
Ciasto
60 ml wody
30 g musu kokosowego
40 g płatków migdałowych
30 g płatków z komosy ryżowej opcjonalnie płatków owsianych
20 g wiórek kokosowych
20 g mąki ryżowej
15 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej
2 g łuski babki jajowatej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła – najlepiej w formie pudru
szczypta soli
Masa
450 ml soku ze zblendowanego arbuza – nie ważyłam arbuza przed blendowaniem
35 g skrobi kukurydzianej
30 g ksylitolu lub innego słodzidła
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Wykonanie:
- Płatki migdałowe i z komosy ryżowej podprażamy na patelni, mielimy. Dodajemy pozostałe suche składniki, tłuszcz, dłońmi łączymy składniki. Dolewamy wodę, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 15 minut.
- Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wykładamy nim spód i brzeg (na wysokość ok. 4 cm) wcześniej wysmarowanej i obsypanej mąką ryżowa/kukurydzianą formy. Nakłuwamy widelcem dno ciasta.
- Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Arbuza blendujemy, przecedzamy przez sitko. Uzyskany sok wlewamy do rondla, ksylitol mieszamy ze skrobią, dodajemy do sok, mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cynamon, sok z cytryny, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy pod swój smak.
- Gorąca masę wylewamy na upieczony spód, studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce. Ciasto będzie idealnie stężone po ok. 4-5 godzinach.
- Możemy udekorować je wyciętymi foremkami do ciastek kawałkami arbuza, startą lub posiekaną czekoladą, listkami mięty.
Komentarze: