Seromakowiec bez sera, ale za to z makiem. 🙂 Przepis jest długi, może wydawać się skomplikowany, ale to tylko kwestia dobrze rozplanowanej roboty. Nastawiamy kasze jaglaną, obgotowujemy mak, pieczemy blat, a potem zabieramy się za masy. Powinnyśmy je mieć obie przygotowane, aby tuż przed wstawieniem do piekarnika dołożyć do nich tylko białka. Białka dokładamy do ciast zawsze w ostatniej chwili.

Spód (tortownica mała ale wysoka szer. 18 cm, wysokość 9 cm – jeżeli robimy w klasycznej, to podwójmy ciasto na spód);

25 g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki) – opcjonalnie mąka gryczana

20 g mąki ryżowej

10 g skrobi z tapioki

17 g oleju kokosowego – opcjonalnie masło klarowane

7 daktyli

1/2 łyżeczka sody

1 łyżka octu

Wykonanie:
1. Daktyle moczymy ok. 30 minut w ciepłej wodzie.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy pozostałe – daktyle muszą być na tyle miękkie, aby swobodnie można było je w palcach mierzyć.
3. Zagniatamy ciasto.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. układamy na nim ciasto za pomocą dłoni. Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Masa makowa:

250 g suchego maku

2-3 łyżek ksylitolu – puder

40 g migdałów + 3 pestek gorzkiej moreli – zmielone na mąkę

40 g rodzynek – namoczone w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut

1 łyżeczka maki kokosowej

2 jajka

Wykonanie:

1. Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 20 minut pod przykryciem.  Odsączamy solidnie z nadmiaru wody na sitku. Przekręcamy dwa razy przez maszynkę o drobnym sitku.

2. W misce ucieramy żółtka do białości. Dodajemy do nich mak, migdały. ksylitol, mąkę kokosową, rodzynki. Mieszamy.

3. Białka ubijamy na sztywna pianę, tuz przed pieczeniem delikatnie łączymy z masa makową.

4. Masę wykładamy na upieczony blat.

Masa jaglana:

1 jako

120 g suchej kaszy jaglanej

35 g mąki kokosowej

1/2 cytryny – sok

4 – 5 łyżek ksylitolu – puder

2 łyżek oleju kokosowego – opcjonalnie masło klarowane

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ok.230 ml mleka kokosowego z puszki lub kartonu

50 g skórki pomarańczowej – opcjonalnie kilka kropel ekstraktu pomarańczowego

Wykonanie:
1. Kasze jaglaną gotujemy na sypko. Studzimy.
2. Do wystudzonej kaszy dodajemy mleko kokosowe,żółtko, sok z cytryny, ksylitol, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy, blendujemy na gładka masę. Próbujemy, ewentualnie dosładzamy. Dodajemy ubite na sztywno białko. Masę wykładamy na warstwę makową. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w 160-170 stopniach.

Polewa:

60 g mleka kokosowego

40 g oleju kokosowego

15 g ksylitolu

1 łyżeczka soku z cytryny

10 g kakao

szczypta soli

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki mieszając trzepaczką doprowadzamy do zagotowania w rondlu – gotujemy 2-3 minuty. Studzimy mieszając od czasu do czasu, a gdy polewa zacznie tężeć, polewamy ciasto nie wyjmując go z tortownicy i umieszczamy w lodówce.

Rady:

  •  pestki moreli niesamowicie podkręcają smak migdałów niczym ekstrakt, jeżeli ich nie mamy, to dodajmy właśnie ekstraktu lub olejku migdałowego.
  • ciasto piekłam w tortownicy o wysokości 8,5 cm, a średnicy 18 cm dlatego wyszło wysokie. Jeżeli takiej nie mam, ale nie chcemy, to upieczmy ciasto w klasycznej (średnica ok 25 cm) – będzie wtedy tylko nie tak wysokie. W takiej sytuacji podwójmy tylko ciasto na spód placka.
  • spód placka tuz po upieczeniu jest twardawy, ale nie patrzmy na to, bo po kilku godzinach zmięknie;
  • próbujmy mam i dosładzajmy pod swoje gusta – według „zwykłych” norm moje słodkie wypieki są mało słodkie; odzwyczaiłyśmy się od słodkiego.
  • na zdjęciach polewa ładnie rozłożyła się po bokach ciasta dlatego, że wylewałam ja na ciasto, które było w tortownicy – polewa nie była gęsta i wlała się pomiędzy bok placka a ściankę tortownicy;
  • ciasto musi stać w lodówce lub innych chłodnym miejscu. Polewa w temperaturze pokojowej robi się miękka. Jeżeli chcemy bardziej stabilna, to dodajmy więcej czekolady;
  • jeżeli nie mamy maszynki do mięsa, to posłużmy się blenderem. Ja tak własnie robię.
Komentarze:
24 komentarze
  1. Sławek B. 30 grudnia, 2021 at 14:04 - Reply

    Aga, ja raczej nie udzielam się w komentarzach na takich stronach, ale to już kolejny z Twoich przepisów, który zrobił piorunujące wrażenie na żonie i znajomych. Od jakiegoś czasu nie jemy z żoną pszenicy i krowich nabiałow, a szukając na to smacznego rozwiązania (bo uwielbiamy jeść) znalazłem Twoją stronę. Piekłem Twoje chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki, krokiety, pierogi…i wszystko było rewelacyjne. Jestem pełen podziwu dla Twojej pomysłowości i wytrwałości w tworzeniu tego wszystkiego. To bardzo cenna kopalnia wiedzy dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowiej lub po prostu muszą zrezygnować z pewnych produktów.
    Życzę Tobie (i sobie też) by ta strona dalej się rozwijała i byś odnosiła sukcesy w tym zakresie!

  2. Basia 9 listopada, 2020 at 21:34 - Reply

    witam czy mozna pominac migdały?

  3. Agata 10 kwietnia, 2020 at 10:15 - Reply

    Nie bardzo lubię suszonych owoców w ciastach a szczególnie daktyli i tak się zastanawiam czy spód ciasta można zastąpić innym? Np. kruchym ciastem? Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 10 kwietnia, 2020 at 10:30 - Reply

      Spokojnie zrób taki spód, jaki lubisz.

      • Agata 11 kwietnia, 2020 at 08:49

        To był mój pierwszy sernik, który upiekłam w życiu. Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o pieczenie i popełniłam mase błędów po drodze (np. kasza jaglana miała za dużo wody przez co musiałam trochę dłużej piec ciasto no i jest takie lekko mokre) ale po mimo tego to najlepsze ciasto na świecie! Dziękuję za przepis!

  4. Gosia 8 kwietnia, 2020 at 17:04 - Reply

    Czy mąkę ryżową mogę zamienić czymś innym? Mogę zmielić płatki jaglane, użyć mąki gryczanej lub kokosowej albo zmielić migdały?

    • Aga Bednarska 8 kwietnia, 2020 at 18:28 - Reply

      Gosiu, każda z wymienionych mąk będzie dobra – osobiście wybrałabym migdałową.

  5. KAROLINA 27 grudnia, 2018 at 16:56 - Reply

    Zrobiłam na święta i wyszło pysznie 🙂 Nie przepadamy za kaszą jaglaną i jak nieraz robiłam jagielnika z różnych przepisów to niestety zawsze było ją czuć więc szybko zaprzestałam realizacji tego rodzaju ciast. A tu taka miła niespodzianka – wystarczyło kupić dobrej jakości kaszę i dodać ekstrakt waniliowy 🙂 No i zaufać Tobie, Agnieszko – dziękuję 🙂

    • Aga Bednarska 30 grudnia, 2018 at 19:02 - Reply

      Karolina, też nie przepadam (mało powiedziane :D) za jaglaną. Jedyne jaglane placki, które robiłam i mi smakowały, to właśnie na tej bazie „serowej”, bo tak, jak piszesz nie czuć jej. Dziękuję za komentarz. :* Ściskam Cię bardzo mocno. :* Szczęśliwego Nowego Roku! Niech Ci się w nim darzy!

  6. Emilia 22 grudnia, 2018 at 11:14 - Reply

    Czym mogę zastąpić skrobię z tapiokii, nigdzie jej nie znalazłam, tzn. w zdrowym sklepie już nie mieli :/

    • Aga Bednarska 22 grudnia, 2018 at 19:10 - Reply

      Najlepiej zastępuję skrobia kukurydziana. Dałabym tez skrobię ryżową lub w ostateczności ziemniaczaną.

  7. KAROLINA 1 grudnia, 2018 at 16:41 - Reply

    A czy bez białek jest sens robić to cudo??? 🙂

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2018 at 18:13 - Reply

      Karolina, tak. Bez jajka też wyjdzie, tylko coś bym pokombinowała ze sklejaniem.

      • KAROLINA 11 grudnia, 2018 at 19:51

        Jakieś propozycje ? Jestem jeszcze trochę zielona w tej kuchni 😀

      • KAROLINA 11 grudnia, 2018 at 19:55

        Żółtka możemy, tylko białka odpadają – podejrzewam, że wówczas masy będą mniej puszyste i delikatne, a bardzie zbite i sypkie…

      • Aga Bednarska 19 grudnia, 2018 at 21:10

        Ja bym w te żółtka poszła – utarła do białości ze słodzidłem na pulchną masę. Można coś na podrośnięcie dodać np. trochę proszku do pieczenia.

  8. Magda 1 grudnia, 2018 at 15:22 - Reply

    A na samych białkach wyjdzie? Mam uczulenie na żółtka.. czym je zastąpić?

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2018 at 18:14 - Reply

      Spokojnie, Magda, możesz robić. Będzie dobrze.

  9. Marta 13 grudnia, 2017 at 20:23 - Reply

    Czy masa serowa bez sera smakuje podobnie jak sernik?az ciezko uwierzyc choc wyglada cudnie:)

    • Agnieszka Bednarska 13 grudnia, 2017 at 20:38 - Reply

      Marta, o dziwo smakuje dosyć podobnie jak dla mnie. Pisze to jako osoba nieznosząca kaszy jaglanej… 😀 Ta masa, to niezła smakowa niespodzianka. Pozdrawiam.

      • Magdalena 24 grudnia, 2018 at 22:26

        Ciasto jest pyszne. Nawet dziadek seromaniak nie odróżnił jaglanki od sera.
        Do spodu można dać świeże daktyle, a do maku kawałki świeżej pomarańczy.

      • Aga Bednarska 30 grudnia, 2018 at 19:20

        Magdalena, taki komplement, że nie wiem, co odpisać… Rozpływam się. Bardzo Ci dziękuję za ten wpis i za sugestie. Ściskam życząc Tobie i bliskim Twoim szczęśliwego Nowego Roku! Niech Wam się darzy!

  10. Monika 12 grudnia, 2017 at 16:54 - Reply

    Czy pestki moreli gorzkiej są niezbędne?

    • Agnieszka Bednarska 12 grudnia, 2017 at 18:00 - Reply

      Monika, tak, jak pisałam w „radach” jeżeli ich nie mamy, to dajmy zapach migdałowy albo esencję. Kilka pastek moreli robi niesamowity migdałowy aromat. Ale do sedna. 🙂 Tak, spokojnie możesz pominąć, bo poza zapachem na nic nie wpływają, no może tylko na zdrowie. 🙂 Pozdrawiam. :*