Uwielbiam receptury, które z „natury” są bezglutenowe. Wiadomo wtedy, że jedzenie dobre będzie. 🙂 Tak jest właśnie z Dżamilah- tradycyjnym, bardzo słodkim, daktylowo-migdałowym ciastem marokańskiej. Placek podobny do naszego keksa. 

img_0055

Składniki:

250gran wypestkowanych suszonych daktyli

120 gram migdałów

20 gram ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

50 gram masła klarowanego

4 jajka

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodając w trakcie miękkie masło, ucierać do białości. Do masy dodać pokrojone cienko daktyle i pozbawione skórek, zmielone migdały, które wcześniej trzeba namoczyć w ciepłej wodzie (ok 30 minut) i obrać ze skórki oraz ubitą pianę z białek połączoną z skrobią ziemniaczaną.

img_0053Ciasto delikatnie połączyć. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 35-40 minut.

img_0056

Rada:

piekarniki pieką różnie, sugeruję robić test suchego patyczka-nie bójmy się otwierać piekarnika, ciasto nie opadnie.

https://m.facebook.com/bezglutenowejadlo/?ref=ts&fref=ts

Komentarze:
guest
19 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
5 lat temu

Hej a czy może być tutaj poprostu mąka migdałowa?

monika
monika
5 lat temu

Witam, twoje przepisy są cudowne i bardzo ci za nie dziękuję. mam pytanie, czy w tych przepisach masło klarowane można zastępować zwykłym masłem w kostce bez laktozy lub ewentualnie olejem? pozdrawiam

Justyna
Justyna
5 lat temu

Agnieszko, czy da się zastąpić skrobię ziemniaczaną czymś innym bez skrobi? Dojrzały banan mógłby być?

Monika
Monika
4 lat temu

Ciasto wyszło pyszne! Synek zjadł większOść zaraz po upiecZeniu:).

Aneta
Aneta
4 lat temu

Aga… to jest mega 🙂 Oczywiście dałam ksylitol zamiast cukru i tapiokę zamiast ziemniaczanej.. i oczywiście [!] zapomniałam posolić 😉 ale jest tak dobre, że hej! dzięki! <3

aniaw
aniaw
4 lat temu

Ponawiam pierwsze pytanie – czy może być gotowa mąka migdałowa? Nie mam tak mocnego sprzętu by zmielić na mąkę migdały.

aniaw
aniaw
4 lat temu

Zrobiła. Ciasto smaczne i szybko się je robi. Nie dałam ksylitolu i było wystarczająco słodkie. Następnym razem część daktyli zamienię na żurawinę. Miałam teraz jej niewiele a fajnie podbija smak.

Renata
Renata
3 lat temu

Mam zamiar upiec to ciasto. Wygląda bardzo apetycznie ale czy bez proszku do pieczenia lub sody się uda? Proszę o odpowiedź.

Renata
Renata
3 lat temu

Zapytałam, bo w składnikach nie zauważyłam ani sody ani proszku. Jak piekłaś do tej pory? Bez?

Maria
Maria
2 lat temu

Jaka długa foremka do tego ciasta?

Karolina
Karolina
2 lat temu

Pani Agnieszko, cudowne ciasto! Robiłam już dwa razy, wychodzi niebiańsko smaczne. Bardzo dziękuję za przepis i za niedługo na pewno spróbuję się zmierzyć z jakimś innym Pani ciastem! Pozdrawiam! 🙂