Uwielbiam receptury, które z „natury” są bezglutenowe. Wiadomo wtedy, że jedzenie dobre będzie. 🙂 Tak jest właśnie z Dżamilah- tradycyjnym, bardzo słodkim, daktylowo-migdałowym ciastem marokańskiej. Placek podobny do naszego keksa.
Składniki:
250gran wypestkowanych suszonych daktyli
120 gram migdałów
20 gram ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła
50 gram masła klarowanego
4 jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodając w trakcie miękkie masło, ucierać do białości. Do masy dodać pokrojone cienko daktyle i pozbawione skórek, zmielone migdały, które wcześniej trzeba namoczyć w ciepłej wodzie (ok 30 minut) i obrać ze skórki oraz ubitą pianę z białek połączoną z skrobią ziemniaczaną.
Ciasto delikatnie połączyć. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 35-40 minut.
Rada:
piekarniki pieką różnie, sugeruję robić test suchego patyczka-nie bójmy się otwierać piekarnika, ciasto nie opadnie.
Pani Agnieszko, cudowne ciasto! Robiłam już dwa razy, wychodzi niebiańsko smaczne. Bardzo dziękuję za przepis i za niedługo na pewno spróbuję się zmierzyć z jakimś innym Pani ciastem! Pozdrawiam! 🙂
Karolino, ale dobrze mi to czytać… Dziękuję! Ściskam Cię bardzo! :*
Jaka długa foremka do tego ciasta?
Zapytałam, bo w składnikach nie zauważyłam ani sody ani proszku. Jak piekłaś do tej pory? Bez?
Odpisałam, bez patrzenia w przepis – wyszłam z założenia, ze skoro ktoś pyta, czy bez spulchniaczy wyjdzie, to znaczy, że chce je pominąć. Jeżeli w przepisie ich nie ma, to jajka bakalie udzwigają i na nich tylko rośnie – tak jak ciasta biszkoptowe (do nich też żadnego proszku nie daje). Ciasto już wielokrotnie było przez czytelników bloga robione z sukcesem. Przepraszam za wprowadzenie zamieszania, na świętach u rodziny jestem, z czasem na internet krucho, nie doczytałam receptury. Pozdrawiam :*
Mam zamiar upiec to ciasto. Wygląda bardzo apetycznie ale czy bez proszku do pieczenia lub sody się uda? Proszę o odpowiedź.
Renata, poprzez znaczną część bakalii ciasto jest dosyć ciężkie, nie wiem na ile same jajka je podniosą, ale jest szansa, że źle nie będzie. Pisze to jednak bez poparcia praktyką.
Zrobiła. Ciasto smaczne i szybko się je robi. Nie dałam ksylitolu i było wystarczająco słodkie. Następnym razem część daktyli zamienię na żurawinę. Miałam teraz jej niewiele a fajnie podbija smak.
Cieszę się, że placek Ci Aniu podszedł. Super pomysł z tym kwaskowatym przełamaniem! Muszę go wypróbować. Ściskam. ?
Ponawiam pierwsze pytanie – czy może być gotowa mąka migdałowa? Nie mam tak mocnego sprzętu by zmielić na mąkę migdały.
Przegapiłam pytanie, przepraszam… Tak, spokojnie podmienisz. Ja ze względów finansowych mielę migdały, ale wszędzie tam, gdzie są u mnie mielone, tam spokojnie mąka zastąpisz sklepową. Pozdrawiam. :*
Aga… to jest mega 🙂 Oczywiście dałam ksylitol zamiast cukru i tapiokę zamiast ziemniaczanej.. i oczywiście [!] zapomniałam posolić 😉 ale jest tak dobre, że hej! dzięki! <3
Aneta, jak się cieszę, że Ci podszedł. Też uważam, że ciasto jest bardzo dobre i niezawodne – jeszcze go nie udało mi się skiepścić. .) Muszę poprawić ten cukier, bo u mnie też ksylitol. Często tak mówię (cukier z brzozy) i się zapominam, a tu jednak trzeba precyzji. Zazwyczaj jeszcze przed opublikowaniem wyłapuje. 😀 Poprawię. Dziękuję za zwrocenie uwagi. Dziękuję Ci za komentarz. Ściskam i do napisania. :*
Ciasto wyszło pyszne! Synek zjadł większOść zaraz po upiecZeniu:).
Monika! Jakże dobrze mi to czytać! Uszczęśliwiłaś mnie niezmiernie. Dziękuję Ci bardzo za ten wpis. Ściskam Was fest. :*
Agnieszko, czy da się zastąpić skrobię ziemniaczaną czymś innym bez skrobi? Dojrzały banan mógłby być?
Justyna. Próbowałabym, bo tej skrobi nie jest dużo. Ciu więcej nawet mąki migdałowej dać.
Witam, twoje przepisy są cudowne i bardzo ci za nie dziękuję. mam pytanie, czy w tych przepisach masło klarowane można zastępować zwykłym masłem w kostce bez laktozy lub ewentualnie olejem? pozdrawiam
Hej a czy może być tutaj poprostu mąka migdałowa?