Do stworzenia tego deseru zainspirowała mnie restauracyjna słodkość, przy której wraz z koleżankami świętowałyśmy moje urodziny. Jadłam, mruczałam, jednocześnie wnikliwie analizując smak, teksturę, zapach… Chciałam podobne upiec w domu, a wiedziałam, że przepisu nie dadzą. Nie, że nie pytałam. 😀 Trochę inspiracji, trochę wkładu własnego i powstał deser jak malowany, na który mam przyjemność Cię zaprosić.
Wbrew pozorom robi się go bardzo prosto, błyskawicznie i niezawodnie. Idealny dla niezapowiedzianych gości lub niezapowiedziane zachcianki. 🙂 Słodycz czekolady, kwaskowatość porzeczek, wytrawność lodów cudownie kontrastująca z czekoladą… Smaki, faktury komponują się w nim doskonale.
Składniki (ok. 3 porcje):
Mus:
1/2 szklanki porzeczek – oczyszczonych z szypułek
1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła
Wykonanie:
Porzeczki wraz z ksylitolem blendujemy. Przecieramy przez sitko.
Ciasto
1 jajko
40 g gorzkiej czekolady
12 g mąki kasztanowej – zamiennie sorgo, kukurydziana, gryczana
20 g masła klarowanego – u mnie Ghee
ok.10 – 15 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła
1 łyżeczka wódki – opcjonalnie
kilka ziarenek soli
Wykonanie:
1. Na wolnym ogniu, mieszając, rozpuszczamy masło i czekoladę, nie zagotowujemy. Ścigamy z ognia gdy tylko składniki się rozpuszczą, dodajemy wódkę. Studzimy.
2. Jajko z ksylitolem ubijamy na puszysta masę. Wlewamy czekoladę, dosypujemy mąkę. Mieszamy.
3. 3 obręcze/ ringi wykładamy papierem (paski papieru umieszczamy na wewnętrznych ściankach ringu), wlewamy po ok. 2 łyżki czekoladowej masy. Na środku umieszczamy po łyżeczce musu porzeczkowego.
4. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach. Studzimy.
5. Deser podajemy z pozostałą częścią musu porzeczkowego, owocami i wytrawnymi lodami.
Lody jogurtowe
Domowy lub sklepowy jogurt kokosowy/ migdałowy/ z nerkowców
słodziło – opcjonalnie
owoce – opcjonalnie
Wykonanie:
1. Jogurt ok 2 godziny przed pieczeniem umieszczamy w zamrażalniku.
2. Jeżeli mamy takie życzenie, możemy go dosłodzić, dodać mus, czekoladę… Ja lubie na wytrawnie w kontraście do słodyczy czekoladowego ciastka.
3. Podczas zaprażania jogurt możemy przemieszać kilkakrotnie.
3. Podajemy z ciastem.
Zrobiłam babeczki w prostszej wersji – zamiast musu dodałam dżem bezcukrowy, wyszły bardzo smaczne :)). Jednak chciałabym w przyszłości zrezygnować z gorzkiej czekolady (zawiera cukier). Proszę, napisz czym mogę ją zastąpić ? czy kakao/karob wystarczy? czy np dodać banana? jakie proporcje ? Dziękuję za odpowiedź 🙂
Ja używam gorzkiej czekolady bezcukrowej np. na ksylitolu. Niestety samo kakao czy ksylitol to za mało, nie zastąpi czekolady, bo nie zawierają chociażby tłuszczu (miazga kakaowa). Nie odpowiem Ci, co jak i ile zamienić, bo wcześniej musiałabym to przetestować. Teoretycznie można wiele, praktyka to mocno weryfikuję. 😉