Ciasta

Ciasto piernikowe z fasoli – bezglutenowe, pyszne!

Gdyby nie moja koleżanka Aneta i jej ciasto z fasoli, które miałam przyjemność spróbować, nie było by tego wpisu. Zawsze jakoś sceptycznie podchodziłam do tego typu deserów nie spodziewając się po nich niczego smacznego. Jak dobrze czasem się mylić i jak dobrze mieć koleżanki, które chcą ciastem częstować. 🙂

Ciasto chociaż z fasoli, zupełnie nią nie smakuje – smakuje natomiast innymi składnikami, w tym wypadku przyprawą korzenną. Po za smakiem odznacza się cudowną teksturą, której często brakuję bezglutenowym wypiekom- jest mięciutkie, delikatne i sprężyste. To zasługa sporej ilości białka zawartego w strączkach.

W wykonaniu jest bardzo proste i niezawodne. 

W przepisie wykorzystałam mojej roboty wiśnie w rumie – genialna sprawa do ciast – ale jeżeli ich nie masz, to pomiń ten składnik. 

Jeżeli dodasz większą ilość kakao, zrobisz przepyszny bezglutenowy piernik. 

Ciasto, po wystudzeniu, możesz przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem morelowym.  

Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis – arogancka w swej pewności wiem, że pokochasz to ciasto. 🙂

Składniki (forma 20,5x11cm):

240 g czerwonej fasoli – u mnie odsączonej z puszki

4 jajka

50 g powideł śliwkowych 

1 łyżka przyprawy do piernika

3/4 łyżki kakao

40 g ksylitolu lub innego słodzidła – u mnie postać pudru

szczypta soli

Wiśnie w rumie – ok. 15 sztuk 

Polewa:

80 g czekolady – rozpuszczonej

Dekoracja: orzechy, wiśnie, rodzynki itd. 

Wykonanie:

W jajkach oddzielamy żółtka od białej. W misce umieszczamy odsączoną fasolę, żółtka, powidła, blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy. Na samym końcu ubijemy na sztywną pianę białka, dodajemy do masy fasolowej, delikatnie mieszamy, dokładamy wiśnie. Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie, pieczemy w180 stopniach C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy, ściągamy papier, studzimy na kratce. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, bakaliami. 

Tagged , , , , , , , ,

1 thought on “Ciasto piernikowe z fasoli – bezglutenowe, pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *