„Tort. Gdy tradycyjne kołacze, nazwane tak przed wiekami od kształtu koła i wypiekane przez same panie na uroczystości domowe, a zwłaszcza wesela, mające zatem znaczenie ciasta obrzędowego w Polsce, zaczęły wychodzić w XVIII wieku z użycia, zastępowano je tortem domowym, który tak samo był kolistym i przez panie pieczonym, tylko podług modniejszych przepisów”. Taką definicję tortu znajdujemy w „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera. Te modniejsze przepisy sprowadziła na dwór polski królowa Bona. Kuchnia polska wiele jej zawdzięcza.

Torty sporządzane są z biszkoptów. Ciasta białkowe są troszkę kapryśne, ale jeżeli zastosujemy poniższe rady, upieką się okazale.

1. Składniki, myślę głównie o jajkach, muszą mieć temperaturę pokojową. 

2. Wszystkie ciasta białkowe ucieramy w jedną stronę. Żółtka ucieramy, aż pobieleją.

3. Piane delikatnie wykładamy do masy łyżką z góry na dół.

4. Ciasto natychmiast po wymieszaniu przekładamy do formy i pieczemy. W innym przypadku mąka nabierze wilgoci, stanie się ciężka, piana opadnie, będzie zakalec.

5. Temperatura pieczenia nie może być za wysoka. Optymalnie 170 – 180 stopni.

6. Wstawiając ciasto, należy od razu postawić go tam, gdzie ma stać. Wstrząśnięcie może sprawić, że opadnie.

7. Pieczemy do suchego patyczka, a po wyłączeniu piekarnika pozwalamy biszkoptowi się w nim studzić.

Po tych kilku radach myślę, że możemy zabierać się do roboty. Przepis nie zawiera spulchniaczy, jajka nimi są. Wyrasta pięknie. Tak sporządzane torty gościły na staropolskich stołach. Smakuje, jak zwykły biszkopt, jest puszysty, lekki.

Biszkopt średnica ok. 24 cm.

Składniki:

6 jajek

70 g ksylitolu

80 g migdałów bez skórki

7 migdałów gorzkich (pestki moreli gorzkiej)

80 g mąki ziemniaczanej

Skórka otarta z połowy cytryny lub mniej

Masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Przygotować formę. Dno tortownicy wyłożyć papierem, brzegi wysmarować masłem. Nie obsypywać niczym.

1. Ksylitol utrzeć z żółtkami, dodając je po jednym w trakcie ucierania. Migdały zmielić, ale nie mogą puścić tłuszczu, więc robimy to krótko, aby tylko zmielić. Dodać, wraz z mąką ziemniaczaną, skórką cytrynową do żółtek. Ucierać do połączenia.

2. Powoli dodawać ubite na sztywno białka. Już nie ucieramy!

3. Masę wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 170 – 180 stopni do suchego patyczka. U mnie, w piekarniku gazowym, trwa to ok. 50-60 minut. W innych może to trwać i 25 minut – dostałam od koleżanki informację. Wszystko zależy, od piekarnika.


Masa czekoladowa:

400 ml mleka – u mnie kokosowe

3 łyżki ksylitolu albo według swoich preferencji

2 jajka

1 czekolada, najlepiej gorzka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ekstrakt waniliowy – opcjonalnie

szczypta soli

Wykonanie:

1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim czekoladę, mieszamy trzepaczką. Nie gotujemy.

2. Jajka (białka i żółtka razem) ubijamy, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną. Masę wlewamy do ściągniętego z ognia mleka. Zagotowujemy mieszając. Studzimy.

Przekładanie:

Biszkopt odwracamy do góry dnem. Spód będzie górą – jest zawsze idealnie prosty, a o to nam chodzi. Kroimy go na pół. Pomocna przy tym jest druciana „piłka” do krojenia ciast dostępna w klepach agd za ok. 10 zł. Ok. 3/4 wystudzonej masy wykładamy na krążek, przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki. Tort możemy dodatkowo posypać startą czekoladą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Rady:

tutaj tort nie ma nasączki, ale jeżeli lubimy, to możemy dać. Możemy też przed nałażeniem masy czekoladowej wysmarować krążek powidłami śliwkowymi.

Komentarze:
guest
52 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ervisha
5 lat temu

Wygląda apetycznie 😉

Lilianna
Lilianna
Reply to  Ervisha
2 lat temu

Czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić orkiszową? Wiem, że orkiszowa zawiera gluten, ale zależy mi na nieco niższym IG.

Klaudia
Klaudia
5 lat temu

Chodzi o mleko kokosowe z puszki?

ana go!
ana go!
5 lat temu

wygląda obłędnie! muszę w końcu coś upiec 🙂

Monika
Monika
5 lat temu

Witaj
Przez polecenie znajomej trafiłam tutaj:)
Rewelacyjna robota ?.
Mam tylko pytanie…
Mój mały świeży trzyletni autyk jeszcze nie próbował ksylitolu…czytałam w różnych miejscach że trzeba uważać bo ma przeczyszczajace właściwości…
Może mi Pani coś podpowiedzieć bo kusi mnie mocno ten biszkopt a ostatnio jak zrobiłam z panela ( brązowym nierafonowanym cukrem) i z maki orkiszowej to opadł jeszcze w piekarniku…a mój mały słodkie owszem A już do przedszkola kiedy urodziny innych dzieci…
Bardzo dziękuję i bardzo podziwiam.

Monika
Monika
Reply to  Agnieszka Bednarska
5 lat temu

Dzięki Agnieszka!!!!
Jak tylko zrobię to się pochwalę: )
A co do biszkopta jeszcze…
Robiłam też np. Inne ciasta z innych zdrowych 😉 i chyba jednak to może też być mój piekarnik jak już moja mama mowila ze raczej nic nie zawalilysmy….
Dzięki i pozdrawiam

Karolka
Karolka
5 lat temu

Czyms można zastąpić gorzka czekolade? 🙂

Karolka
Karolka
5 lat temu

Nawiązuje do mleka i slodzikow które zawiera np maltoza..

Partycja
Partycja
5 lat temu

Przepis na pewno wypróbuję Ale mam pytanie co do migdałów w domu mam mąkę migdał. Czy może być czy musze specjalnie zmielić migdały ? I czy te gorzkie to te z brązową łupinką ??

aga
aga
5 lat temu

Czy mozna zastapić ksylitol stewią? Czy tort bez nasączki nie jest suchy?

Ola
Ola
5 lat temu

Witaj Aga 🙂
Świetny blog!

Mam pytanko czy mozna pominąć gorzkie migdały? Mieszkam w Niemczech i nie spotkałam sie jeszcze nigdzie z nimi :/ albo zle szukam 😛

Pozdrawiam

Magdalena
Magdalena
5 lat temu

Aguś, czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną skrobią z tapioki?

agata
agata
5 lat temu

Aga. Zrobiłam masę budyniowa wg przepisu i wyszła rzadka. Co można zrobić żeby ją zagescic?

Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu

Czy w tym biszkopcie nie ma ani proszku do pieczenia ani sody?

MagdaW
MagdaW
4 lat temu

Jestem pod ogromnym wrażeniem tego przepisu! Mam pewne doświadczenie w pieczeniu „zwykłych” biszkoptów i kremów,ale ten przepis i mówię to całkiem serio, jest o niebo lepszy od tamtych, glutenowo-mlecznych. Robiłam z połowy porcji, na tortownicę 18cm, ale biszkopt wyszedł przepyszny,mięciutki, wilgotny,w smaku obłędny – rzeczywiście pestki z moreli podkręcają smak. Krem to już czysta poezja, cudowny 🙂 dziękuję za przepis,jeśli to Twój autorski, to zasługuje na kulinarnego Nobla 🙂 na pewno będę do niego często wracać.

Ewa
Ewa
4 lat temu

Biszkopt wygląda na super i faktycznie wyszedł. Obawy mam co do kremu i zapomniałam dodać ksylitolu. W którym miejscu powinnam go dać? W czasie ubijania z jajkami?
Pozdrawiam!

KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

Chciałbym zrobić ten torcik synowi na urodziny w przyszły weekend. Mam tylko obawy co do jajek – niestety nie możemy białka jaja kurzego. Jak uważasz, czy jak dodam do biszkoptu ubitą wodę spod cieciorki to wystarczy, żeby zastąpić białkową pianę tak, żeby w miarę wypiek się udał ??? Nie mam tylko pomysłu co zrobić z kremem, bo tam też widzę są połączone jaja z białkami. Co radzisz w takiej sytuacji ?

KAROLINA
KAROLINA
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Rozumiem – ten krem, o którym mówisz to z tego przepisu ? https://www.bezglutenowejadlo.pl/desery-bez-pieczenia/oblednie-czekoladowe-ciasto-bez-pieczenia-bez-glutenu-weganskie/

Jeśli tak, to chyba gotową masę powinnam trochę schłodzić w lodówce aby zgęstniała, bym mogła ją wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim ciastem, prawda?

Ja jestem dosyć uparta więc wypróbuję ten biszkopt na tej wodzie z cieciorki ale z dodatkiem zwykłego cukru – jestem ciekawa jak to wyjdzie. Jak nie spróbuję to się nie dowiem, a do soboty już niedaleko 🙂

KAROLINA
KAROLINA
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

To trzymaj bardzo mocno bo właśnie się piecze w piekarniku 😀

KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

PO wymieszaniu ciasta z pianą wyszła idealna puszysta konsystencja, która napawała optymizmem. Ciasto pięknie rosło w piekarniku, ale niestety…. po 20 minutach siadło 🙁 Szkoda, bo wydawało się blisko sukcesu. Ale to nic – spróbuję jeszcze raz, tylko z inną temperaturą, bo wydaje mi się, że to to zabiło biszkopta.

Daria
Daria
3 lat temu

Genialny! Łatwy, pyszny, idealny na tort urodzinowy. Spośród kilku ciast urodzinowych, jako pierwszy zniknął ze stołu 😀

Alicja
Alicja
3 lat temu

Cześć Aga,
Czym mogę zamienić
Ksylitol? (Uzywam tylko płynne slodzidla tj. miód, syrop klonowy, melasę).
Czekolada? Czy tluszcz kakaowy, kakao naturalne, miód…
Ekstrakt waniliowy mam swój na wódce…czy alkohol wyparuje? Robię tort dla dzieci 🙂

Alicja
Alicja
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

Dziękuję bardzo 🙂
Biszkopt na miodzie wyszedł:)))
Pozdrawiam serdecznie!

Paulina
Paulina
2 lat temu

Czy mogę czymś zastąpić „7 migdałów gorzkich (pestki moreli gorzkiej)” ? Nie dostanę tego w swoim małym mieście 😉

ula
ula
2 lat temu

zrobilam mase i wyszla rzadka, czy ma znaczenie ze uzylam mleko migdalowe? ono nie jest chyba tak geste jak to mleko kokosowe z puszki? czy da sie to jakos uratowac? na raize studze mase ale ma konsystencje musu czekoladowego bardziej.

ula
ula
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

jako ze musialam dzialac szybko zmiksowalam pol tego musu czekoladowego z kasza jaglana (akurat byla na obiad 😉 !) kasza fajnie zagescila mi mase a tort bardzo smakowal wszystkim!

Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Ten tort to petarda, zrobiłam na wesele mojej starszej Córki dla bez cukrowców i mojej bez-mlecznej kochanej Adusi i szef kuchni jak kroił to chciał ode mnie przepis. Poleciłam Twoją stronę.
Dziękuję Ci Agnieszko, zmieniłaś swoim blogiem nasze życie. Jestem Ci bardzo wdzięczna za te przepisy, powinnaś pomyśleć o wydaniu książki :o), <3
pozdrawiam z całego serca
i codziennie dziękuję <3

Ewelina
Ewelina
8 miesięcy temu

Witam jakie proporcje na dużo blachę? Chcę zrobić tort w kształcie prostokąta.

Gosia
Gosia
2 miesięcy temu

Dzień dobry, a czy można zastąpić 80g migdałów nerkowcami?