Ciasta

Bezglutenowe ciasto Delicja z musem czekoladowym.Wyśmienite!

Dobre ciasto upiekłam, to przepisem chcę się podzielić. 🙂 Smakuję iście pszenne – idę o zakład, że nikt nie powiedziałby inaczej. Ludziom “glutenowym” często wydaję się, że jedzenie bezglutenowe w smaku musi być dyplomatycznie rzecz ujmując nie najsmaczniejsze. 😀 Więc jak coś smaczne, zwyczajne, znaczy, że przygotowane “po bożemu” na pszenicy. 😉

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Biszkopt, galaretka z pomarańczami i czekoladowy mus. Jedyną rzeczą przy pracy, na którą trzeba uważać, jest odpowiednie oszacowanie tężenia się musu. W jednej chwili jest płynny, a w drugiej już zwarty. Gdy stężeje nie da się go wyłożyć na ciasto. Ja to dziś wyłożyłam go dosłownie w ostatniej chwili (mąż mnie zagadał ;)), ale i tak już było zbyt późno – nie udało mi się wyłożyć musu na gładziutko, dlatego dorobiłam do ciasta polewę czekoladową. Ale tylko dla wyglądu. 😉

Przygotowując ciasto najpierw zacznij od zrobienia biszkoptu, następnie galaretki pomarańczowej. Mus zostaw na ostatnią chwilę.

Zapraszam!

Ciasto (forma tortownica średnicy 18 cm)

Biszkopt

Składniki:

3 jajka

35 g ksylitolu

40 g migdałów bez skórki lub sklepowo zmielonych

40 g mąki ziemniaczanej

Skórka otarta z połowy pomarańczy

Masło do wysmarowania formy.

Wykonanie:

1. Przygotować formę. Dno tortownicy wyłożyć papierem, brzegi wysmarować masłem. Nie obsypywać niczym.

1. Ksylitol utrzeć z żółtkami, dodając je po jednym w trakcie ucierania. Migdały zmielić, ale nie mogą puścić tłuszczu, więc robimy to krótko, aby tylko zmielić. Dodać, wraz z mąką ziemniaczaną, skórką pomarańczową do żółtek. Ucierać do połączenia.

2. Powoli dodawać ubite na sztywno białka. Już nie ucieramy!

3. Masę wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 170 – 180 stopni do suchego patyczka. U mnie, w piekarniku gazowym, trwa to ok. 25 minut.

Galaretka

Składniki:

1 porcja (na 500 ml wody) galaretki pomarańczowej

1/2 pomarańczy – obraną, pokrojoną w preferowane kawałki

słodzidło do smaku – jeżeli galaretka jest bez cukru

Wykonanie:

  1. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu używając o ok. 100 ml mniej wody. Odstawić do przestudzenia.

Mus czekoladowy:

2 łyżki żelatyny

3 łyżki ksylitolu (u mnie łyżka w przepisach zawsze jest płaska)

Woda- w przepisie podam ilość

5 kostek czekolady

Wykonanie:

1. W 140 ml zimnej wody rozpuścić żelatynę (powstanie  papka). Odstawić na ok. 5 minut- co jakiś czas można przemieszać.

2. 120 ml wody wraz z ksylitolem i czekoladą zagotowujemy.

3. Wlewamy gorący syrop do żelatyny, łączymy trzepaczką. Odstawiamy do przestudzenia.

4. Gdy zaczyna lekko gęstnieć energicznie zacząć ubijać – powstanie pianka, którą należy szybko wyłożyć na biszkopt.

Polewa opcjonalnie – (czytaj wstęp):

1/3 tabliczki czekolady

3 łyżki musu kokosowego lub 1 łyżka masła kakaowego

Wykonanie:

1.Składniki polewy rozpuścić.

Składanie ciasta

  1. Upieczony biszkopt odwrócić do góry dnem, przekroić na pół. Spód włożyć ponownie do tortownicy. Nasączyć biszkopt sokiem wyciśniętym z części pomarańczy.
  2. Umieścić na nim kawałki pomarańczy, zalać tężejącą galaretką (w innym przypadku wsiąknie w ciasto), przyłożyć druga częścią biszkoptu, nasączyć sokiem.
  3. Na niego wyłożyć czekoladowy mus.
  4. Na nim można umieścić startą skórkę z pomarańczy, plastry pomarańczy, liofilizowane owoce – na zdjęciu malina.
Tagged , , , , , , ,

3 thoughts on “Bezglutenowe ciasto Delicja z musem czekoladowym.Wyśmienite!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *