Dzisiaj zapraszam Cię na pyszny chleb, który wyglądem, teksturą i smakiem przypomina pszenny. Jest przepyszny!

 

Inspiracją do jego wykonania był skład sklepowych miksów – stwierdziłam, że sobie je z lekka odtworzę. Dzięki temu, że w mieszankach, no i tu u mnie, jest bardzo dużo skrobi, pieczywo zachowuje się, jak glutenowe. Uważaj jednak na takie pieczywo, gdyż ma bardzo dużo węglowodanów! Raz na jakiś czas można, ale nie codziennie. Umiar, a tym samym różnorodność, jest dobry nie tylko w jedzeniu. 😉

 

Swój chleb upiekłam w garnku rzymskim. To właśnie jemu zawdzięcza ten piękny kolor skórki. Garnek rzymski, to czysta magia! Przygotowane w nich jedzenie jest soczyste, aromatyczne, bogate w smaku. Węgrzy to doceniają i wykorzystują bez umiaru! Idealnie sprawdza się również właśnie do wypieku pieczywa. Dzięki specyficznej, parowej atmosferze sprawia, że pieczywo nie twardnieje i nie wysycha.

 

Trzymając się moich proporcji upieczesz malutki bochenek chleba – u mnie długość ok. 12 cm. Nie sugeruj się jednak wielkością ciasta tuż po wyrobieniu – podwoi swą objętość. 😉 Jeżeli chcesz większy, podwój składniki, ale nie zmieniaj ilości drożdży – wydłuż tylko czas wzrostu o ok. 5 godzin.

 

 

Składniki (mały bochenek o dł. ok 12 cm – taka duża bułka):

 

Składniki

 

120 ml ciepłej wody

 

2 g świeżych drożdży

 

55 g skrobi kukurydzianej

 

35 g skrobi ziemniaczanej

 

15 g mąki gryczanej niepalonej – zamiennie sorgo

 

5 g mąki z ciecierzycy

 

6 g łuski babki jajowatej – nie myl z ziarnami, bo mają zupełnie inne właściwości – bez łuski ciasto będzie miało płynną konsystencję

 

1/3 łyżeczki soli

 

1/2 łyżeczka cukru – buraczanego, kokosowego, trzcinowego

 

oliwa

 

 

Wykonanie:

 

  1. Mąki przesiej do miski, dodaj łuskę.
  2. Drożdże, cukier rozpuść w 120 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj. Nie musisz ich odstawiać do ruszenia – jak syczą po zamieszaniu, znaczy, że pracują.
  3. Sól umieść na brzegach mąki, w środek wlej wodę i zacznij powoli mieszać. Kontynuuj przez ok. 5-10 minut. Początkowo ciasto jest rzadkie, ale po kilku minutach łuska zrobi swoją robotę – zobaczysz!
  4. Uformuj kulę.
  5. Szklaną miseczkę wysmaruj delikatnie oliwą, podobnie postąp z ciastem, przykryte odstaw na ok. 2 godziny. Ciasto szczelnie przykryj wiekiem naczynia lub folią spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 10 godzin.
  6. Wyjmij, wałkując nadaj kształt podłużnej bułki. Teraz możesz obsypać je nasionami. Natnij chlebek. Pozwól ogrzać się ciastu przez przynajmniej 1 godzinę.
  7. Umieść ciasto w garnku rzymskim/ garnku żeliwnym, wstaw do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piecz chleb przez ok. 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut. Większy chleb może potrzebować kilkanaście minut dłuższego wypieku.

 

 

 

 

 

Komentarze:
27 komentarzy
  1. Kinga 28 grudnia, 2023 at 13:06 - Reply

    chleb pieczemy cały czas pod przykryciem zarówno w 230 jak i 200 stopniach?

  2. Anna 28 lutego, 2022 at 12:36 - Reply

    Piekłam ten chleb wiele razy w garnku żeliwnym i wychodził swietny. Kupiłam sobie garnek rzymski i niestety nie mogłam odkleić chleba od dna, a położyłam stroną z pestkami dyni do dołu. Co mogłam zrobić źle? Proszę o szczegółowe info jak długo namaczasz garnek rzymski w wodzie i czy pieczesz chleb pod przykryciem cały czas?

  3. Paulina 4 stycznia, 2022 at 17:04 - Reply

    Witam, czy mogę zamiast łuski dać jajko? Czy zmienić proporcje mak?

  4. Agata 31 marca, 2021 at 13:36 - Reply

    Garnka rzymskiego nie wolno wstawiać do nagrzanego piekarnika, co z tym faktem zrobić?

    • Aga Bednarska 3 kwietnia, 2021 at 11:44 - Reply

      Ja akurat wstawiam wszystkie, które mam właśnie w taki sposób (czy z chlebem czy z czym innym) – wiem, że instrukcja obsługi mówi inaczej. 😉 Proszę wstawiać zatem do zimnego. Pozdrawiam!

  5. Ewa 11 lutego, 2021 at 15:19 - Reply

    Prosze mi powiedzieć zamiast 6 g łuski babki jajowatej ile mam wziąć siemienia lnianego i czy zwiększajac proporcje pomijamy zwiększenie drożdzy?

    pozdrawiam Ewa

  6. Magda 8 lutego, 2021 at 16:56 - Reply

    Witam czy można czymś zastąpić make gryczana? Mam nietolerancję na grykę

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2021 at 23:32 - Reply

      Magda, możesz dać mąkę z sorgo lub ryżową.

  7. Gosia 15 października, 2020 at 16:42 - Reply

    Jeżeli z tego przepisu chciałabym zrobić większy chleb, ale taki z 4 porcji lub więcej, to też mam użyć tylko 2g drożdży? A może jednak zwiększyć ilość? Mam tylko garnek rzymski 4 litry, więc ten mały chlebek tam zniknie…..

    • Aga Bednarska 15 października, 2020 at 17:34 - Reply

      Do dużych garnków rzymskich swietnie sprawdzają się foremki wykonane z łupków drewnianych (po kilka zł można kupić) – bo w 4 l garze chleb musi być zrobiony z dużej ilości mąki. Co do drożdzy, to jeżeli chcesz zrobić spory, to możesz zrobić na 2 g drożdży ale wtedy obserwuj i dostosuj czas wzrostu do wyglądu ciasta lub możesz zrobić na 8 g drożdzy tym samym sposobem. Pozdrawiam

      • Gosia 15 października, 2020 at 20:58

        Ile czasu piec taki chleb z 4 porcji?

      • Aga Bednarska 19 października, 2020 at 04:40

        Ok. 35 -40 minut.

  8. Gosia 28 września, 2020 at 21:26 - Reply

    Czym zastąpić skrobię kukurydzianą? Mam nietolerancję na kukurydzę.

    • Aga Bednarska 29 września, 2020 at 12:50 - Reply

      Najprościej, nie zmieniając proporcji, mąk, skrobią ryżową.

  9. Maijeda 26 maja, 2020 at 08:53 - Reply

    Chciałabym zapytać, czy garnek rzymski trzeba wcześniej namoczyć a jeśli tak, to jak długo?

  10. Jola 13 kwietnia, 2020 at 19:53 - Reply

    21g świeżych drożdży = 7g drożdży suszonych

  11. Awi 6 kwietnia, 2020 at 09:12 - Reply

    Czy mogę zastąpić drożdże świeże suszonymi? I ile ich dać?

  12. Ania 5 kwietnia, 2020 at 08:15 - Reply

    Takie pytanko, czy ważne jest, żeby naczynie miało przykrywkę? Znalazłam naczynie gliniane ale bez pokrywki.

    • Aga Bednarska 5 kwietnia, 2020 at 09:28 - Reply

      Tak, bez pokrywki para ucieka.

  13. Kami 5 kwietnia, 2020 at 06:50 - Reply

    12 cm, to jest wymiar bochenka przed pieczeniem, czy już po? ?

    Jak wychwycić odpowiednią temperaturę wody
    do połączenia z drożdżami?

    Pozdrawiam serdecznie

    • Aga Bednarska 5 kwietnia, 2020 at 07:03 - Reply

      Po upieczeniu. Woda ma być letnia. Pozdrawiam

  14. margli8212 4 kwietnia, 2020 at 18:59 - Reply

    A czy zamiast skrobii kukurydzianej może być mąka kukurydziana?

    • Aga Bednarska 5 kwietnia, 2020 at 07:04 - Reply

      Nie, bo to zupełnie inny rodzaj mąki. To jest skrobia – wygląda jak ziemniaczana.

  15. Marzena 3 kwietnia, 2020 at 14:13 - Reply

    W czym i jak długo piec chleb , jeśli nie mam garnka rzymskiego.

    Marzena

    • wioletta 4 kwietnia, 2020 at 08:51 - Reply

      ja piekę w żaroodpornym naczyniu z przykrywką

  16. Joanna 2 kwietnia, 2020 at 17:11 - Reply

    Czym zastapic make z ciecierzycy bo akurat nie posiadam? Czy mozna suche drozdze?Jesli tak to ile?

  17. Ania 2 kwietnia, 2020 at 16:41 - Reply

    Czy na sens piec ten chleb w formie silikonowej? Nie mam garnka rzymskiego
    Czy można zastąpić czymś skrobię kukurydziana? Mam mąkę 😉