Zupy

Zupa kalafiorowa z orientalną nutą.

Aromatyczna, szybka zupa. Moje córki lubią ją bardzo. Pomimo użycia indyjskich przypraw, otrzymany smak jest bardzo swojski, trochę rosołowy.

Składniki:

1/2 kalafiora

3 średnie marchewki, ok. 1 szkl

1 laska selera naciowego

1-2 cebula szalotka

Ok. 1 łyżeczki startego imbiru

1/2 łyżeczki nasion kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

Szczypta asafetydy- przyprawa o cebulowym smaku

Szczypta pieprzu czarnego

1/3 łyżeczki zmielonych nasion adżwan- nasiona przypominające w smaku i zapachu tymianek

2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:

1. W naczyniu, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy masło klarowane, wsypujemy nasiona kuminu, podsmażamy je. Dodajemy cebulę – jeżeli lubimy ją w zupie,pokrójmy w kostkę, albo piórka. Moje dzieci generalnie nie lubią cebuli w zupach, podsmażam cebulę w całości. Szklimy.

2. Wrzucamy starty imbir i pokrojony w kostkę seler naciowy. Jeszcze minutę podsmażamy. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchew (możemy pokroić ją również w kostkę, paseczki, jak nam pasuje), różyczki kalafiora, podsmażamy przez ok. 10 minut.

2. Warzywa zalewamy ok. 3 szklankami wody, dodajemy kolendrę i pozostałe przyprawy prócz soli, którą doprawiamy na końcu wedle upodobania. Gotujemy do miękkości, czyli ok. 10 minut.

3. Podajemy posypaną natką koperku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *