Przetwory, Sosy

Lutenica / Ljutenica – bułgarski sos warzywny na zimę. Pychota!

Lutenica – skrzyżowanie sosu i sałatki – jest jednym z najpopularniejszych w Bułgarii przetworów. Półki sklepowe uginają się od niego, a w domach gospodynie ważą kotły sosu w hurtowej ilości. Gdybyśmy w tej chwili (wrzesień) znaleźli się w Bułgarii zastalibyśmy takie sielskie widoki. Przepisów na Lutenice jest bez liku. Sama robię kilka, a każdy chociaż w jakiś sposób różny jest tak samo pyszny. Sos z wyglądu niepozorny w smaku niesamowicie bogaty. Posmarowane nim pieczywo smakuję przepysznie… Ze względu na teksturę wyróżniamy dwie Lutenice – gładką finosmlyana i z wyczuwalnymi kawałkami warzyw edrosmlyana lutenitsa. U mnie zawsze ta druga, bo taką lubię najbardziej.

Składniki (ok. 4-5 stoików 250 ml):

1 kg pomidorów – mięsistych, podłużnych

12 papryk – słodkich, podłużnych

500 g bakłażanów

ok. 60-70 ml octu jabłkowego

ok. 100 ml oliwy plus po łyżce oliwy na wierzch

3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła

ok. 1 łyżki soli

3/4 łyżeczki kuminu – zmielonego

1/4 łyżeczki pieprzu czarnego – zmielonego

Wykonanie:

1. Pomidory przez kilka minut gotujemy w wodzie, a gdy skórka zacznie pękać, wyjmujemy, studzimy, obieramy se skórki, odrzucamy nasiona (ja robię to mało starannie, więc trochę nasion zawsze się znajdzie ;)).

2. Kroimy w kostkę, umieszczamy w rondlu i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut lub miękkości pomidorów.

3. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni, umieszczamy w nim skropione oliwą i posypane solą papryki oraz przekrojone na pół i bakłażany. Pieczemy do miękkości i lekkiego przypalenia papryk. Papryki wyjmujemy, umieszczamy w foliowym  worku na ok. 15 minut, po tym czasie obieramy ze skórki i łyżeczką wyciągamy gniazdo z nasionami. Bakłażany wydrążamy łyżką.

4. Papryki, bakłażany umieszczamy w misce rozdrabniamy tłuczkiem do warzyw. Dokładamy wraz z pozostałymi składnikami do pomidorów, gotujemy ok. 10 minut.

5. Przekładamy do słoików, zalewamy oliwą, pasteryzujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy, przekręcamy słoiki do góry dnem, studzimy przykryte ścierką.

 

1 thought on “Lutenica / Ljutenica – bułgarski sos warzywny na zimę. Pychota!

  1. Ljutenica zrobiona. Ja chcąc obrać pomidory ze skórki robię tak: zalewam je w garnku wrzącą wodą na parę minut. W między czasie poruszam tym garnkiem, odlewam tą gorącą wodę i zalewam pomidory zimną wodą też na parę minut. Wodę odlewam i skórka łatwo się oddziela.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *