Smarowidła, Strączki

Najlepszy wege pasztet. Bez glutenu, bez laktozy.

 

Ten niezwykle smaczny pasztet robi się bardzo szybko i bardzo prosto. W smaku zaskakująco przypomina mięsne pasztety. Idealny do smarowania, bo nie zapiekany. Mam nadzieję, że zadowoli najwybredniejsze podniebienia. 🙂

Składniki:

1 szkl. (ok. 200 g) zielonej soczewicy (suchej)

140 g orzechów włoskich

100 g pieczarek

4 łyżek preferowanego do smażenia tłuszczu

1 cebula

2 łyżek soku z cytryny

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka rozmarynu świeżego lub suszonego

1 łyżeczka tymianku świeżego lub mielonego

1/2 łyżeczki cząbru

1 łyżka natki pietruszki

Szczypta pieprzy Cayenne

Sól, pieprz


Wykonanie:

1. Soczewice ugotować, pieczarki oczyścić, rozdrobnić.

2. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać rozdrobniony czosnek, pieczarki. Poddusić do miękkości.

4. Połączyć wszystkie składniki, zblendować. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przechowujemy w lodówce do 4 dni, w zamrażarce do 2 miesięcy.

Rady:

– pełnoletnim pasztet można podkręcić dodając łyżkę koniaku czy brandy. 🙂

– jeżeli masa jest gęsta, ciężko blendować, to możemy dodać dwie- trzy łyżki   przegotowanej zimnej wody.

Zapraszam:

img_0157-13.jpg

6 thoughts on “Najlepszy wege pasztet. Bez glutenu, bez laktozy.

    1. Hejka! Idzie zjeść. 😀 Nawet ze smakiem.:D Dziękuję za wpis i zachęcam do zrobienia. Ściskam :*

    1. 😀 Cieszy mnie, że mamy podobny smakowo gust. 😀 Dziękuję Kamila bardzo za komentarz i to taki miły. :*

    1. Kamila, nie, bo na to nie wpadłam, ale to ma potencjał. Można by dodać do tego jeszcze jakiegoś wypełniacza np. ziemniaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *