Smarowidła, Strączki

Najlepszy wege pasztet. Bez glutenu, bez laktozy.

 

Ten niezwykle smaczny pasztet robi się bardzo szybko i bardzo prosto. W smaku zaskakująco przypomina mięsne pasztety. Idealny do smarowania, bo nie zapiekany. Mam nadzieję, że zadowoli najwybredniejsze podniebienia. 🙂

Składniki:

1 szkl. (ok. 200 g) zielonej soczewicy (suchej)

140 g orzechów włoskich

100 g pieczarek

4 łyżek preferowanego do smażenia tłuszczu

1 cebula

2 łyżek soku z cytryny

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka rozmarynu świeżego lub suszonego

1 łyżeczka tymianku świeżego lub mielonego

1/2 łyżeczki cząbru

1 łyżka natki pietruszki

Szczypta pieprzy Cayenne

Sól, pieprz


Wykonanie:

1. Soczewice ugotować, pieczarki oczyścić, rozdrobnić.

2. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać rozdrobniony czosnek, pieczarki. Poddusić do miękkości.

4. Połączyć wszystkie składniki, zblendować. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przechowujemy w lodówce do 4 dni, w zamrażarce do 2 miesięcy.

Rady:

– pełnoletnim pasztet można podkręcić dodając łyżkę koniaku czy brandy. 🙂

– jeżeli masa jest gęsta, ciężko blendować, to możemy dodać dwie- trzy łyżki   przegotowanej zimnej wody.

Zapraszam:

img_0157-13.jpg

2 thoughts on “Najlepszy wege pasztet. Bez glutenu, bez laktozy.

    1. Hejka! Idzie zjeść. 😀 Nawet ze smakiem.:D Dziękuję za wpis i zachęcam do zrobienia. Ściskam :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *