Sałatki i surówki

Sałatka ze szpinaku i jajek w czosnkowym sosie. Idealna, bezglutenowa. 

Kolorowa sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem to doskonały pomysł na co dzień jak i na imprezę. Robi się ją bardzo szybko. Całość smaku podkręca sos czosnkowy. Jest pysznie!


Składniki (3-4 porcje):

Ok. 200 g szpinaku – umyty, oderwane ogonki

Ok. 15 pomidorków koktajlowych – przekrojone na pół

3 – 4 jajka – ugotowane na twardo, pokrojone na 4 części

Smażona cebula lub nasiona np. słonecznika do posypania-opcjinalnie

Sos:

Ok. 5 łyżek majonezu

Ok. 2 łyżek jogurtu roślinnego – u mnie migdałowy

1-2 ząbki czosnku – przepuszczony przez praskę

Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Szpinak wykładamy na półmisku. Na nim umieszczamy pokrojone jajka i pomidorki.

2. Całość polewamy sosem. Możemy wierzch posypać smażoną cebulą lub nasionami.

3. Podajemy schłodzoną.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *