Sałatka idealna na ciepłe dni. Lekka mdłość melona została przełamana aromatycznym i wyrazistym sosem. Kardamon i mięta nadały jej świeżości. Kubki smakowe zalała kaskada smaków… Jest pysznie! Do zrobienia tej sałatki zainspirował mnie przepis Madhur Jeffrey – doskonałej aktorki i autorki książek kucharskich w orientalnym klimacie. Świetna ambasadorka kultury indyjskiej, której publikacje polecam. Sałatkę zrobiłam po swojemu, ale bez jej receptury nie powstała by moja…

Zapraszam.


Składniki (2 porcje):

1 mały melon ok. 700 g

Sos:

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka soku z pomarańczy

1 łyżka wody

Ok. 10 ziarenek kardamonu – zmiażdżonego

Ok. 15 listków mięty – drobno poszatkowanej

1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła

Wykonanie:

1. Składniki sosu łączymy – odstawiamy na ok 10 minut. Polewamy melona tuż przed podaniem.

2. Melona oczyszczamy, kroimy na kawałki – użyłam wykrawaczki do kulek.

Rady/uwagi:

  • latem zarówno melona jak i sos można schłodzić.

Komentarze: