Doskonały ketchup śliwkowy.

Ulubiony ketchup moich dzieci. Dzięki śliwkom zyskuje niezwykle na smaku. Przy jego sporządzaniu próbujmy go, doprawiajmy solą, ksylitolem, octem „pod siebie”. Przy zagęszczaniu pamiętajmy, że świeży, gorący jest rzadszy, niż po wystudzeniu.


Składniki (ok. 10 słoików dzemówek):

4 kg mięsistych pomidorów – najlepsze podłużne, mają mało pestek

1,5 kg śliwek węgierek

8 śliwek wędzonych – opcjonalnie

4 jabłka

6 – 7 dużych cebul

5 ząbków czosnku

1/4 selera

3 cm świeżego imbiru

4 goździki

4 ziela angielskie

5 liście laurowe

3/4 szklanki octu jabłkowego

1,5 łyżeczki żółtej gorczycy (nasiona)

6 łyżeczek soli lub więcej, zależy od smaku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki chili

1 łyżeczka cynamonu

5 łyżek skrobi z tapioki lub skrobi kukurydzianej

6 – 8 łyżek ksylitolu lub według preferencji smakowych


Wykonanie:

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić białą, twardą część, pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki wydrylować. Cebulę, czosnek, seler, imbir rozdrobnić. Z jabłek usunąć ogryzki, pokroić na kawałki, bez obierania skórki. Wszystkie te składniki plus suszone śliwki i gorczyca umieścić w dużym garnku, podlać szklanką wody, na początku przemieszać, żeby nie przypalily się pomidory.

2. Gdy warzywa i owoce są już rozgotowane blendujemy je najlepiej w blenderze kielichowym, bo szybko i gładko. Masę przecieramy przez sitko. Szybciej nam to pójdzie, jeżeli zamiast przecierać łyżką postukamy energicznie sitkiem o garnek – masa sama się przeciera, tylko w końcowym etapie trzeba użyć łyżki.

2. Do tak uzyskanej gładkiej masy dodajemy przyprawy, ksylitol, ocet. Podgrzewamy jeszcze z 10 minut i partiami, najlepiej przesiewać sitkiem, żeby grudek nie było, dosypujemy tapiokę, energicznie mieszając trzepaczką.

3. Napełniamy słoiki, zostawiając od góry parę centymetrów przestrzeni – tu jest to szczególnie istotne. Pasteryzujemy ok. 20 minut.

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *