Naleśniki

Wytrawne naleśniki z rukolą, łososiem, gruszką, orzechami i sosem czosnkowym. Bezglutenowe.

W moim domu największe „branie” mają naleśniki przyrządzane na wytrawnie. Dzisiaj proponuję Ci cudowną wariacje na ich temat – naleśniki gryczane z rukolą, łososiem, gruszką, orzechami. Całość dopełnia sos czosnkowy i soczyste ziarna granatu. Eleganckie i niezwykle smaczne połączenie.

Składniki:

(ok. 5 sztuk)

80 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej lub gotowej mąki

30 g skrobi ziemniaczanej

180 ml zimnej wody

1 jajko

1/4 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – opcjonalnie

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Umieszczamy wszystkie składniki w misce, trzepaczką dokładnie mieszamy.

2. Odstawiamy na minimum 30 minut (bez problemu może ciasto postać w lodówce kilka godzin).

3. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i gorący wlewamy do ciasta- będzie nam się dobrze smażyło.

4. Wlewamy ciasto na patelnie. Smażymy do momentu lekkiego odchodzenia brzegów ciasta od patelni.

Nadzienie:

ok. 70 gram łososia pacyficznego – pokrojony w paski

ok. 40 g rukoli

1 gruszka – pokrojona w cienkie plastry

garść orzechów włoskich

1/3 granatu – ziarna

Sos:

13 orzechów nerkowca – zalane wrząca wodą i odstawione na ok. 30 minut

3-4 łyżek majonezu

1 łyżka soku z limonki

1 ząbek czosnku – przepuszczony przez praskę

szczypta soli

Wykonanie:

1. Nerkowce odcedzamy, zalewamy 50 ml zimnej wody, blendujemy na gładką masę.

2. Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy do przegryzienia się na kilkanaście minut, po tym czasie ewentualnie doprawiamy.

Formowanie potrawy:

1. Na połowie naleśnika układamy rukolę, rybę, posypujemy orzechami, układamy plastry gruszki, przykrywamy drugą połową naleśnika.

2. Naleśnik polewamy sosem czosnkowym, posypujemy granatem, dekorujemy orzechami.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *