Naleśniki

Smaczne i elastyczne bezglutenowe naleśniki gryczano-owsiane. Wegańskie. 

Dobra patelnia jest sukcesem bezglutenowych i bezjajecznych naleśników. Różne mam w domu, jednak do naleśników używam teflonowej. Naleśniki wychodzą na niej idealnie, nic nie przywiera.

Na blogu jest już kilka przepisów na wegańskie naleśniki. Dzisiaj dorzucam kolejny. Naleśniki wychodzą smaczne, elastyczne.

Składniki (ok. 12 sztuk):

100 g mąki gryczanej

100 g mąki owsianej

60 g mąki ziemniaczanej

Ok. 700 ml mleka roślinnego

Szczypta soli

Szczypta ksylitolu

2 łyżki tłuszczu

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki, oprócz tłuszczu, mieszamy ze sobą na gładką mase. Odstawiamy na ok. 10 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz, wlewamy go ciasta.

3. Smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia.

Rady/uwagi:

  • ciasto na naleśniki ma się swobodnie rozprowadzać na patelnii; jeżeli jest „toporne”, to dolejmy więcej płynu.

8 thoughts on “Smaczne i elastyczne bezglutenowe naleśniki gryczano-owsiane. Wegańskie. 

  1. naleśniki wyszły, zjedlismy szybko z dzemem malinowym, tylko z pierwszym nalesnikiem miałam problem, moze za słabo nagrzałam patelnie, smaże na tłuszczu kokosowym, pozdrawiam, dziekuje za inspirujace przepisy, odmiana dla mojej monotonnej kuchni

    1. Teresa, kiedyś gdzieś słyszałam, że z pierwszym naleśnikiem, jak z pierwszym mężem – nie udany. 😉 Ale ja nie narzekam. 😉 Pewnie tak, jak piszesz, idzie o nagrzanie patelni. Dziękuję Ci za komentarz (dzięki nim blog żyje, a ludzie czerpią informację, bo ja mogę napisać wszytko :D) i ciesze się, że na coś się moje pisanie przydaje. Ściskam Cie bardzo. :*

  2. Witam. Jeśli wlewasz tłuszcz do ciasta to smażąc dajesz na patelnię tłuszcz czy nie? Bo ja myślę, że jeżeli tłuszcz jest w cieście to przy dobrej patelni, nie trzeba dawać tłuszczu na patelnię przy smażeniu.
    Jeśli nie dajemy tłuszczu do ciasta, to dajemy go na patelnię.
    Jak ty to robisz?

    1. Marta, idea jest taka, czy w glutenowych, czy bezglutenowych nalesnikach, że jezeli wlewamy tłuszcz do ciasta, to już nie trzeba wylewać go w trakcie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *