Naleśniki

Delikatne naleśniki gryczane. Bez glutenu, bez cukru, bez laktozy.

Tajemnicą delikatności i cienkości tych naleśników jest użyty rodzaj mąki.  Z mąki gryczanej palonej (najczęściej taką kupujemy w sklepie- o ile nie ma adnotacji, że jest to mąka gryczana niepalona) naleśniki w smaku są mocno gryczane, ciasto grubsze i cięższe. Z niepalonej wprost odwrotnie- elastyczne, mięciutkie i cienkie. Mąkę, bez problemu, zrobimy sobie sami- wystarczy zmielić (chociażby w młynku do kawy) kaszę gryczaną niepaloną (białą). Zajmie nam to dosłownie kilka sekund.


Składniki:

(ok. 10 sztuk)

150 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej

50 g skrobi ziemniaczanej

400 ml zimnej wody

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Umieszczamy wszystkie składniki w misce, trzepaczką dokładnie je łączymy.

2. Odstawiamy na minimum 30 minut (bez problemu może ciasto postać w lodówce kilka godzin).

3. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i gorący wlewamy do ciasta- będzie nam się dobrze smażyło.

4. Wlewamy ciasto na patelnie. Smażymy do momentu lekkiego odchodzenia brzegów ciasta od patelni.

Naleśniki doskonale smakują w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

Rady:

Jeżeli używamy mąki palonej, dodajmy 50 ml mniej wody. Mąka palona inaczej pracuję i jest mniej elastyczna.

Zapraszam na Facebooka:

img_0157-12.jpg

10 thoughts on “Delikatne naleśniki gryczane. Bez glutenu, bez cukru, bez laktozy.

    1. Magda, niczym nie trzeba zastępować.Jak robię bez, to zwyczajnie dodaje tylko trochę tapioki w miejsce ziemniaczanej ok. 20 gram i wtedy tez trzeba dodać więcej wody. Ciasto ma się swobodnie na patelni rozprowadzać. Pozdrawiam.

    1. Cześć Justyna! Bardzo się cieszę, że posmakowały. Polecam się. Dziękuję bardzo za wpis… Buziak. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *