Muffinki i babeczki

Muffinki migdałowe z morelami. Bez glutenu, bez skrobi, bez cukru.

Mufinki z mąki migdałowej są bardzo smacznym deserem. Ciasto należy do szybkich i niezawodnych w przygotowaniu. Owoce doskonale się z nim komponuje. Jeżeli mam być szczera, to biadam się nimi bez opamiętania. 🙂 Owoce nadają im kwaskowatą nutę, która może przeszkadzać dzieciom, więc proponuje przez podaniem posypać ksylitolem- pudrem. Piszę to z autopsji. 🙂

Składniki:

(Ok. 10 muffinek)

140 g płatków migdałowych (odjąć łyżeczkę do posypania) – zmielonych na mąkę

60 g oleju kokosowego – rozpuszczonego

4 łyżek ksylitolu – można zwiększyć, jak lubi się słodsze – najlepiej puder

Skórka starta z połowy pomarańczy lub esencja, zapach pomarańczowy

3 białka

Szczypta soli

3-4 morele lub śliwki

Wykonanie:


1. Zmielone migdały przesiewamy przez sitko. Przez sitko przesiewamy ksylitol puder – jeżeli używamy w kryształkach, to nie przesiewamy.

2. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Do migdałów wiewamy olej kokosowy, wrzucamy skórkę z pomarańczy lub esencja pomarańczową. Wykładamy białka, delikatnie łączymy masę.

4. Wykładamy ciasto do silikonowych foremek (papierowych nie polecam, nasiąkną, ciasto się przyklei i nie oderwiemy go od papieru) do 3/4 wysokości. Morele kroimy na pół, a potem na mniejsze cząstki. Układamy owoce na wierzchu muffinek – jeżeli będziemy układać po kole, to wyjdzie coś na kształt kwiatka. Posypujemy migdałami

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut – do suchego patyczka.

2 thoughts on “Muffinki migdałowe z morelami. Bez glutenu, bez skrobi, bez cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *