Mufinki z mąki migdałowej są bardzo smacznym deserem. Ciasto należy do szybkich i niezawodnych w przygotowaniu. Owoce doskonale się z nim komponuje. Jeżeli mam być szczera, to biadam się nimi bez opamiętania. 🙂 Owoce nadają im kwaskowatą nutę, która może przeszkadzać dzieciom, więc proponuje przez podaniem posypać ksylitolem- pudrem. Piszę to z autopsji. 🙂

Składniki:

(Ok. 10 muffinek)

140 g płatków migdałowych (odjąć łyżeczkę do posypania) – zmielonych na mąkę

60 g oleju kokosowego – rozpuszczonego

4 łyżek ksylitolu – można zwiększyć, jak lubi się słodsze – najlepiej puder

Skórka starta z połowy pomarańczy lub esencja, zapach pomarańczowy

3 białka

Szczypta soli

3-4 morele lub śliwki

Wykonanie:


1. Zmielone migdały przesiewamy przez sitko. Przez sitko przesiewamy ksylitol puder – jeżeli używamy w kryształkach, to nie przesiewamy.

2. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Do migdałów wiewamy olej kokosowy, wrzucamy skórkę z pomarańczy lub esencja pomarańczową. Wykładamy białka, delikatnie łączymy masę.

4. Wykładamy ciasto do silikonowych foremek (papierowych nie polecam, nasiąkną, ciasto się przyklei i nie oderwiemy go od papieru) do 3/4 wysokości. Morele kroimy na pół, a potem na mniejsze cząstki. Układamy owoce na wierzchu muffinek – jeżeli będziemy układać po kole, to wyjdzie coś na kształt kwiatka. Posypujemy migdałami

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Komentarze:
21 komentarzy
  1. Iwona 28 lutego, 2020 at 08:20 - Reply

    Witam, czy można owoce zastąpić owocami mrożonymi?

    • Aga Bednarska 28 lutego, 2020 at 14:53 - Reply

      Iwona, nie używałam, ale myślę, że powinno być dobrze.

    • Asia 26 lipca, 2021 at 21:00 - Reply

      Cześć, aczy można zamiast ksylitolu użyć erytrytol?
      Pozdrawiam Asia

      • Aga Bednarska 26 lipca, 2021 at 21:29

        Cześć! Asiu, spokojnie słodzidło możesz podmienić. Ściskam :*

  2. Klaudia 4 lutego, 2020 at 19:49 - Reply

    Dziękuję bardzo. Pozdrawiam??

  3. Klaudia 4 lutego, 2020 at 17:30 - Reply

    Dzień dobry. Na stanie mam mąkę migdałową czy jej ma być taka sama ilość jak płatków migdałowych?Pozdrawiam?

    • Aga Bednarska 4 lutego, 2020 at 18:11 - Reply

      Klaudia,tak. W przepisach najczęściej używam zmielonych płatków.

      • Agnieszka 26 lipca, 2023 at 07:58

        Czy olej kokosowy można zastąpić innym lub oliwą?

      • Aga Bezglutenowe Jadło 1 sierpnia, 2023 at 16:11

        Próbowałabym, chociaż sama tego nie robiłam. Myślę, że spokojnie wyjdzie ta zamiana.

  4. Justyna 16 kwietnia, 2019 at 19:42 - Reply

    Witam. Cy wszystkie przepisy są z ksylitolem?

    • Aga Bednarska 16 kwietnia, 2019 at 19:58 - Reply

      Cześć! W potrawach słodkich zdecydowana większość, poza recepturami, w których słodzidłem są np. suszone owoce. Pozdrawiam.

  5. Dorota 3 lutego, 2019 at 18:22 - Reply

    Piekłam je wczoraj i coś mi chyba nie zagrało … Miały jakiś dziwny posmak, ale nie wiem czy to posmak oleju kokosowego czy mąki migdałowej, której użyłam zamiast mielenia migdałów. Czy można alternatywnie użyć innego tłuszczu, który być może będzie bardziej neutralny w smaku?

    • Aga Bednarska 6 lutego, 2019 at 21:25 - Reply

      Tłuszczu kokosowego w wypiekach raczej nie czuć, bo zapach ulatnia się podczas obróbki cieplnej, ale spokojnie możesz podmienić. Spróbuj też mąki, czy migdały nie są w niej zjełczałe.

  6. Gaja 13 września, 2018 at 14:04 - Reply

    oo… i kolejny przepis, który teraz będę robić… i robić… Dziecięciu smakują owszem, ale Ślubnemu… ! „czemu tak mało zrobiłaś? A może kupić ci jeszcze jedną taką foremkę?”… no.

    • Aga Bednarska 13 września, 2018 at 20:16 - Reply

      😀 Się teraz rozpływam przed monitorem.. Komplement z tych najwyższych. 😀 Z mężczyznami nie jest łatwo. 😀 Dziękuję i do napisania. Ściskam Was serdecznie.

  7. Ola 13 sierpnia, 2018 at 18:29 - Reply

    Dzisiaj udało mi sie upić mufinki o wyszły genialne ? następnym razem wrzucę wiecej owoców ?
    Uwielbiam Twojego bloga Aga, jestes niezastąpiona ?

    • Aga Bednarska 14 sierpnia, 2018 at 11:10 - Reply

      Olu, dziękuję Ci niezwykle za ten wpis, za docenienie. :* Cieszę się, że mufinki posmakowały. 🙂 Też je lubimy. Do następnego razu. :*

  8. Paula 15 grudnia, 2017 at 01:37 - Reply

    Aga , jak sadzisz ile agaru dodac zamiast bialek? Paula

    • Agnieszka Bednarska 15 grudnia, 2017 at 07:20 - Reply

      Siema Paula! 🙂
      Teoretycznie spotkałam się z tym, że 1 łyżka agaru plus 4 łyżek wody zastępuje jako, ale ja nigdy takiej ilości był nie zastosowała. Połowę agaru był dała. Ale akurat w tym przepisie ze sklejeniem jest najmniejszy problem. Musisz dać coś, co spowoduje, że ciasto będzie rosło. W przepisie rośnie na białkach. Inaczej wyjdzie Ci jakiś zakalec. Znaczy tak mi się wydaje.

  9. MEGI 12 lipca, 2017 at 09:08 - Reply

    cudowne, u nas na razie będzie wersjA BEZ OWOCÓW 🙂
    DZIĘKI aga

    • Agnieszka Bednarska 18 lipca, 2017 at 19:23 - Reply

      Megi, na zdrowie. 🙂 Buziaki. :*