Mleka i jogurty

Domowy jogurt kokosowy – wegetariański, bez laktozy.

Jeżeli ktoś szuka receptury na smaczny, roślinny jogurt, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Wbrew pozorom domowe jogurty nie są sprawą skomplikowaną, potrzebne są tylko bakterie jogurtowe i do dzieła. Spróbujcie!

img_0067

 

 

Składniki:

1 litr mleka kokosowego, zmiksowanego razem z wierzchnim tłuszczem

1 łyżka miodu

1 łyżka pektyny owocowej

1 opakowanie bakterii jogurtowych

Wykonanie:

Mleko przelewamy do garnka, dodajemy miód, pektynę i podgrzewamy mieszając do ok. 45 stopni-w tej temperaturze pektyna zaczyna się ładnie rozpuszczać, możemy sobie pomóc rozbijając grudki trzepaczką. Zdejmujemy naczynie z ognia, wsypujemy bakterię, przelewamy do szklanego pojemnika, owijamy ręcznikiem i odstawiamy na ok 12 godzin w ciepłe miejsce, najlepiej kaloryfer. Dla wygody warto zaopatrzyć się w jogurtownice- ja swoją dorwałam na pchlim targu-za 10 złotych.. 🙂 Jeżeli jogurt nie zagęszcza się, zostawić jeszcze na parę godzin, sprawdzając konsystencję. Jeżeli jest już gęstawy, umieszczamy w lodówce. Coby nie kupować ponownie bakterii należy zostawić ok. 200 ml na na zaczyn do nowego jogurtu.

Rada:

Liofilizowane bakterie jogurtowe można, bez problemu, kupić w internecie czy dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością -cena ok 8-9 zł. Pektyna jabłkowa (naturalna substancja żelująca) również dostępna w wyżej wymienionych miejscach-cena ok. 6 zł.  Konsystencja jogurtu przypomina rzadszy kisiel, w smaku kokosowy, przełamany lekką kwaskowatością jogurtową.

 

 

11 thoughts on “Domowy jogurt kokosowy – wegetariański, bez laktozy.

    1. Jeżeli nie gęstnieje, to albo złe bakterie, albo przegrzany(częste w jogurtownicach) , bakterie zabite, albo za zimno i się nie rozwinęły. Innych możliwości chyba nie ma. Pozdrawiam.

    1. Cześć Olu! Mozesz użyć, tylko nie za dużo, zeby galaretka się nie zrobiła. Pektyny inaczej zagęszczają. Pozdrawiam 😘

  1. Witam a czy zamiast pektyny mogę użyć inuliny. I czy kompiflora żywe kultury bakterii się nadadzą, czy lepiej użyć jogurtu greckiego z kulturami bakterii. Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam

    1. Aneta, nie robiłam na szczepie lactobacillusów zawartych w probiotyku, ale próbowałabym. Pektyna ma za zadanie zagęścić jogurt, nie wiem, jak inulina sobie z tym poradzi, bo nigdy jej do tego nie używałam, nie sprawdzałam ale nie kojarzę jej z zagęszczaniem. Z powodzeniem można użyć innego zagęszczacza np. płatków ryżowych czy zwyczajnie ryżu (zblendowac ugotowany z mlekiem). Ściskam. :*

      1. Witaj, ryż w mojej diecie nie wchodzi w grę ale pójdę do aptekipy albo sklepu że zdrową żywnością może uda się kupić. A ewentualnie miód i troszkę żelatyny, jeśli tak to ile zelatyny dodać? Pozdrawiam

        1. Aneta, nigdy nie robiłam na żelatynie, ale wiem, że ludzie z powodzeniem robią. Tak naprawdę zagęścić możesz innymi mąkami np ziemniaczaną, tapioką (tak, jak budynie) czy namoczonymi i zmielonymi orzechami nerkowca. Idzie o to, aby z zewnątrz trochę tej gęstości złapać, żeby pomóc jogurtowi, bo same bakterie tego nie zrobią.

          1. Dziękuję bardzo za pomoc. Zrobiłam bez niczego dodałam moje bakterie i troche jogurtu greckiego i udało się. Co prawda nie jest aż tak gesty ale wystarczająco i do tego aksamitny. Pyszny. Jeszcze raz dziękuję pięknie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *