Makarony

Makaron z sosem pomidorowym i warzywnymi pulpetami. Bez glutenu, bez jajek, bez cukru.


Danie, którego recepturę tu spiszę jest jednym z naszych ulubionych. Już sam sos z makaronem, polany sporą ilością oliwy jest doskonały w smaku. Pulpety są smacznym dodatkiem – można je po usmażeniu zanurzyć w sosie, można, tak, jak na zdjęciach, na nim poukładać. Sos najczęściej robię na świeżych pomidorach, z dodatkiem pasty. Jest on o wiele smaczniejszy, łagodniejszy w smaku – najlepszy.

1 opakowanie makaronu – tu kukurydziany

Sos

Składniki:

6 dużych pomidorów

1 szkl pasty pomidorowej lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżek masła

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki ksylitolu

Szczypta pieprzu czarnego

Świeża bazylia

Oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.

2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce masła. Pod koniec dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Chwilę przesmażyć, dodać pomidory. Dołożyć łyżkę masła, dusić pod przykryciem do miękkości. Wystudzić, zblendować.

3. Masę ponownie wrzucić do patelni, dodać 1 szklankę pasty pomidorowej lub 3 łyżek koncentratu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ksylitolem i 3 gałązkami świeżej bazylii.

4. Wyłożony na makaronie sos polać oliwą z oliwek.


Pulpety:

(Ok. 30 sztuk)

120 g ryżu białego

100 g mąki ryżowej (można zamienić na kukurydzianą)

30 g mąki z ciecierzycy

1 marchew

1/4 część żółtej papryki

150 g białej kapusty

1 mała cebula

1 łyżeczka soli

1 i 1/2 sosu sojowego – można pominąć, jeżeli nie chcemy

1 łyżeczka octu winnego – opcjonalnie jabłkowy

Szczypta pieprzy

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka mielonej kolendry

15 ml masła klarowanego

30 ml wody

Łyżeczka rozdrobnionej świeżej kolendry

Wykonanie:

1. Ryż obficie płuczemy, odcedzamy. Wrzucamy na gorącą patelnie, chwilę podprażamy, wlewamy ok. 200 ml wody, podlewamy wodą, gdy ta wsiąka w ryż. Możemy od razu zalać ryż podwójna ilością wody w stosunku do ryżu. Ryż gotujemy do kleistości, nie na sypko.

2. Warzywa rozdrabniamy – marchew ścieramy, kapustę drobno szatkujemy, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Możemy zrobić to z mechanicznym rozdrabniaczu.

3. Do ugotowanego ryżu dodajemy wszystkie składniki, dłońmi wyrabiamy masę.

4. Zwilżonymi w wodzie lub tłuszczu dłońmi formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto – brązowy kolor. Oleju powinno być ok. 10 cm wysokości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *