Kotlety

Kotlety z tuńczyka i ziemniaków.  Bez glutenu.


Kotlety rybne są szybką i smaczną potrawą. Smakują doskonale podane obiadowo do ziemniaków, kasz i warzyw jaki i burgerowo u bułce. Jeżeli nie możemy jajka, można je pominąć. Wtedy proponuje rozrobić mąkę z ciecierzycy w wodzie i w takim cieście zanurzać je przed smażeniem lub w samej mące.

Składniki (ok. 10 sztuk):

1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub ok. 140 g tuszki tuńczyka świeżego (upieczony lub ugotowany na parze)

1 duży ziemniak

1 jajko – żółtko do masy, białko do formowania kotletów

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 cm startego imbiru

1 łyżeczka suszonej kolendry

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka soku z cytryny

1/3 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki soli – lub więcej, najlepiej próbować masy przed dodaniem żółtka

Szczypta czarnego pieprzy

Szczypta chili kaszmirskiego

Tłuszcz do smażenia – u mnie masło klarowane

Wykonanie:

1. Ziemniaka gotujemy. Jeżeli gotujemy w wodzie, to w całości, nie krójmy go na mniejsze kawałki, bo chłonie jej więcej. Po ugotowaniu miażdżymy widelcem. Studzimy.

2. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce tłuszczu, dodając pod koniec przepuszczony przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Kilka sekund podsmażamy.

3. Szczypiorek, natkę pietruszki siekamy.

4. Rybę, jeżeli jest z puszki, porządnie odciskamy z wody.

5. Wszystkie składniki, wraz z przyprawami, mieszamy dłonią w misce (z jajka dodajemy tylko żółtko).

6. Białko roztrzepujemy widelcem. Zanurzamy w nim dłonie, bierzemy kawałek masy, formujemy kotlety. Dzięki białku kotlety są gładkie, jak na zdjęciach.

7. Smażymy na patelni z tłuszczem.

2 thoughts on “Kotlety z tuńczyka i ziemniaków.  Bez glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *