Pianka z tego przepisu jest puszysta, leciutka, sprężysta, a w teksturze i smaku, jak domowe tradycyjne ptasie mleczko. Moje dzieci ją uwielbiają, dorośli też. 🙂 Robi się ją bardzo szybko. Patrząc na składniki można powątpiewać, że może z nich wyjść coś tak smacznego, ale proszę mi zaufać- wyjdzie! 🙂

Składniki:

(Mała tortownica o średnicy 15 cm)

3 łyżek żelatyny

5 łyżek ksylitolu (u mnie łyżka w przepisach zawsze jest płaska)

Szczypta malutka kwasku cytrynowego lub 1/2 łyzeczki soku z cytryny/limonki

Woda- w przepisie podam ilość

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub odrobina preferowanego zapachu/esencji.

Wykonanie:


1. W 180 ml zimnej wody rozpuszczamy żelatynę (powstanie  papka). Odstawiamy na ok. 5 minut- co jakiś czas można przemieszać.

2. 120 ml wody wraz z ksylitolem gotujemy przez ok. 5 minut- musi być bardzo gorąca (niestety mój termometr mierzy tylko do 100 stopni, więc nie podam, jaką temperaturę osiąga).

3. Wlewamy gorący syrop do żelatyny i zaczynamy bardzo energicznie ubijać/miksować. Ubijamy do momentu, aż powstanie nam masa przypominająca pianę z białek.

4. Teraz możemy przełożyć część i dodać barwnik, kakao, karobu (u mnie 1/2 łyżeczki karobu) czy aromatu- co nam się tylko zamarzy. 🙂

5. Jak widzimy, że masa zaczyna tężeć, szybko przekładamy do wyłożonej folią spożywczą czy papierem do pieczenia formy.

6. Po 2-3 h w lodówce pianka jest gotowa.

Rady:

Ubijajmy do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, a żelatyna wiązać pianę- za wczesne jej wyłożenie poskutkuje rozpuszczeniem się jej na dnie- zamiast pianki będzie płyn.

Jeżeli na zewnątrz i w domu jest gorąco, a płyn po 2-3 minutach ubijania nie zaczyna przybierać postaci piany, umieśćmy naczynie w misce z zimną wodą i w niej ubijajmy.

Możemy udekorować ją owocami, zalać galaretką (tu, z racji lenistwa, użyłam sklepowej, bezcukrowej- rozpuściłam ją w połowie wody zalecanej na opakowaniu).

Komentarze:
20 komentarzy
  1. Iza 5 lutego, 2021 at 20:12 - Reply

    Co i w jakiej ilości dodać żeby pianka była lekko różowa? Chciałam dodać piankę do tortu urodzinowego. Dziękuję 🙂

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2021 at 23:52 - Reply

      Iza, możesz dodać galaretkę np. truskawkową albo np. z łyżkę soku z buraka.

  2. Zofia 21 sierpnia, 2020 at 12:19 - Reply

    Jakiej zelatyny uzywasz?

    • Aga Bednarska 22 sierpnia, 2020 at 19:16 - Reply

      Nie mam ulubionej – jaka wpadnie mi w ręce.

  3. Katarina 17 sierpnia, 2020 at 11:21 - Reply

    A zamiast wody mleko kokosowe? Próbowałaś?

    • Aga Bednarska 17 sierpnia, 2020 at 20:42 - Reply

      Z tego, co pamiętam, to nie próbowałam.

  4. Syl 21 sierpnia, 2019 at 11:12 - Reply

    Dziękuję za przepis. Ciasto z pianką wyszło super. Jednak miałam trochę problemów z tym rozwarstwianiem się. Dobrą opcją jest przelać ubitą pianę do szklanego naczynia i obserwować co się dzieje. Gdy pianka zaczęła mi już tężeć, nagle na dole zrobiła się warstwa płynu. Zebrałam więc tylko pianę do ciasta i się udało. Miałam też taki problem, że mimo iż wyłożyłam formę papierem do pieczenia, trochę przeciekało. Dlatego radzę postawić formę na misce. Ja zrobiłam spód z herbatników. Bardzo fajnie się to razem związało i zgrało. Trzeba mieć mocne w smaku składniki do doprawienia pianki. Sam aromat waniliowy i ekstrakt waniliowy nie wystarczyły i smak wyszedł mi trochę nijaki. Pewnie gdybym dodała kakao byłoby lepiej. Super opcja z tą pianką bez mleka. Będę używać. Jeszcze raz dziękuję!

    • Aga Bednarska 28 sierpnia, 2019 at 08:31 - Reply

      Bardzo się cieszę, że przepis w jakimś stopniu się sprawdzi. 🙂 Dziękuję za uwagi, na pewno się przydadzą. Ściskam :*

  5. KAROLINA 10 stycznia, 2019 at 06:01 - Reply

    Aga, a jakie ciasto masz na zdjęciu pod pianką?

    • Aga Bednarska 14 stycznia, 2019 at 19:36 - Reply

      Karolina, to pianka z karobem bodajże. Tu nie ma żadnego ciastowego spodu, tylko tak wygląda. Buźka

  6. Sasik 3 października, 2017 at 15:44 - Reply

    Można użyć agaru zamiast żelatyny?

    • Agnieszka Bednarska 4 października, 2017 at 09:40 - Reply

      Sasik, nigdy nie zamieniałam. Próbowałabym, na pewno dłużej trzeba będzie ubijać. Nie wiem, jak ze strukturą, czy wyjdzie pianka, czy coś pomiędzy…

  7. Milena 25 września, 2017 at 12:53 - Reply

    Czym mozna zastąpic ksylitol? I czy zamiast karoBu mozna dodac mus z malin? Nie zmieni to konsystecji w bardziej plynną? Pozdrawiam 🙂

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 16:06 - Reply

      Hejka Milena. Ksylitol zamienić najprościej na cukier, jeżeli używasz. Co do karobu, to brak nie zmieni konsystencji. Owoce bym dodała, ale pod sam koniec, jak już pianka bedzie zastygała. Musisz to zrobić szybko. Pozdrawiam.

  8. Monika 19 maja, 2017 at 15:55 - Reply

    Genialne! WYSZŁO przepyszne! ❤

    • Agnieszka Bednarska 23 maja, 2017 at 13:42 - Reply

      Monika, ciesze się bardzo. 🙂 Ta pianka jest naprawdę świetna-przypomina mi smak weselnych ptasich mleczek z dzieciństwa. 🙂 Pozdrawiam serdecznie. :*

  9. gin 16 maja, 2017 at 12:02 - Reply

    Interesujący przepis 🙂

    • Agnieszka Bednarska 23 maja, 2017 at 13:43 - Reply

      Polecam ku robocie, bo jest prosty i bardzo smaczny. 🙂

  10. Megi 15 maja, 2017 at 12:55 - Reply

    Kocham Ciebie 🙂

    • Agnieszka Bednarska 23 maja, 2017 at 13:40 - Reply

      Ze wzajemnością.:D Buziaki. :*