Kesari, to tradycyjne i powszechne hinduskie jedzenie. Klasycznymi składnikami używanymi do jego wyrobu jest semolina, ghee, woda lub mleko i bakalie.

Zainspirowana tym smacznym deserem przyrządzam podobne, ale w bezglutenowej wersji.

Dzisiaj zapraszam Cię na kesari z gruszkami.


Składniki (3-4 porcje):

100 g suchej komosy ryżowej – ugotowanej według przepisu

4 gruszki – obrane i pokrojone w kostkę

2 łyżki ksylitolu

2 łyżki masła klarowanego

Ok. 10 ziarenek kardamonu – zmiażdżone

Ok. 10 orzechów nerkowca – posiekane

Ok. 10-15  rodzynek

Malutka szczypta soli

4 łyżki wody

Szczypta szafranu namoczonego w niewielkiej ilości wody – opcjonalnie 1/4 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

1. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, rumienimy na nim orzechy. Odkładamy na bok.

2. Na tą samą patelnie wrzucamy gruszki, kilka minut podsmażamy.

3. Podlewamy gruszki wodą, dodajemy szafran, dusimy do rozgotowania.

4. Pod koniec duszenia wrzucamy ksylitol. Chwilę przesmażamy.

5. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki, łączymy ze sobą.

Komentarze: