Desery bez pieczenia

Batony z preparowanego ryżu. Wegańskie, bezglutenowe, pyszne. 

Zapraszam Cię na szybki i smakowity deser. Idealny do szkoły, pracy. Robi się go błyskawicznie. W tym przepisie wykorzystałam preparowany ryż, ale można do niego użyć wszelkich tego typu ziaren lub ich mieszanki.

Składniki (ok 6-8 batonów):

Ok. 1 szklanki ryżu preparowanego

4 łyżek masła orzechowego np. fistaszkowego, z nerkowców, migdałowego – tutaj fistaszki

3 łyżek syropu z daktyli, tapioki

Ksylitol opcjonalnie – zależy, jaką słodkość chcemy osiągnąć i jak słodki jest syrop, bo np. z tapioki jest średnio słodki – u mnie ten właśnie.

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy na patelni, podgrzewamy do rozpuszczenia, chwilę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.

2. Dodajemy ziarna, mieszamy.

3. Wykładamy do naczynia wyłożonego papierem, mocno uciskamy nadając kształt prostokąta.

4. Umieszczamy na kilka godzin w lodowce. Kroimy na batony.

Rady:

– zamiast ryżu możemy dać grykę, amarantus, jagłe solo lub ich mieszankę.

4 thoughts on “Batony z preparowanego ryżu. Wegańskie, bezglutenowe, pyszne. 

    1. Cześć Agnieszka! Na to nie wpadłam, a tahini w lodówce stoi… Ściągnę od Ciebie pomysł. Dziękuję za wpis i bardzo się cieszę, że przepis podszedł. Bużki:*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *