Ciasteczka

Pyszne pierniczki – bezglutenowe, wegańskie.

Jeżeli szukasz smacznych i niezawodnych pierników bez jajek, nabiału, glutenu i cukru, to jesteś w słusznym miejscu. Pomimo tylu ograniczeń ciastka smakują iście piernikowo. Są pyszne! Duża w tym zasługa powideł śliwkowych i przypraw. Pierniczki świetnie się przechowują. Nie są twarde, więc nie trzeba ich robić wcześniej.


Składniki (20 sztuk):

100 g migdałów – u mnie płatki – zmielonych na mąkę

30 g mąki ryżowej

40 g skrobi ziemniaczanej

40 g powideł śliwkowych

30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego – temperatura pokojowa

4 łyżek wody

2 łyżek ksylitolu

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego – zdrowszy i smaczniejszy

1/2 łyżeczka mielonego suszonego imbiru

1/3 startej gałki muszkatołowej – może być już zmielona

3 goździki – zmielone/utłuczone

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa: 1/2 rozpuszczonej gorzkiej czekolady plus migdały, biały mak.


Wykonanie:

1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy tłuszcz, powidła mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy wodę, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki, a najlepiej na 1 godzinę.

2. Ciasto podsypujemy obficie mąką ziemniaczaną wałkujemy, wykrawamy ciastka. Pieczmy w 180 stopniach około 15 minut, ale czas jest szacunkowy pod mój piekarnik. Doglądajmy ich i jak tylko poczujemy zapach, to wyjmujmy.

3. Ciastka studzimy polewamy lukrem lub polewą. Ozdabiamy według własnych upodobań.

Rady:

  • nie pomijajmy przypraw, jeżeli zależny nam na piernikowym smaku,każda jedna jest tu istotna;
  • ciasto w lodówce nabiera zwartej konsystencji, więc nie przejmujmy się jego początkowym wyglądem – będzie można go wałkować.

15 thoughts on “Pyszne pierniczki – bezglutenowe, wegańskie.

  1. Nie możemy migdałów (orzechów też nie) – czyms można zastąpić? Ziemniaków też nie ale mamę ziemniaczaną sprobowalabym może skrobia z manioku?

    1. Cześć. Poszłabym w kierunku kukurydzianej, gryczanej, ale trzeba ten przepis pod to przerobić – dałabym trochę więcej powideł np. Może być potrzeba większej ilości tłuszczu czy wody. Pozdrawiam.

      1. :/ to nas nie urządza niestety. Na kukurydzę, gryke, jaglana mamy szlaban z powodu nietolerancji. Zostaje nam tylko anarantus, tapioki, kasztan, ryż i topinambur… Ale pokombinuje w mniejszych porcjach, może coś się uda 🙂

  2. Ciasto aż tak łatwo się nie wałkuje i niestety moja prawie 3 letnia Córka miała problem z wyciągnieciem wyciętych pierniczków ( w innym przepisie było to łatwiejsze) ale smak upieczonych jest wspaniały 🙂 Robiłam już 2 razy (musiałam bo mąż prawie sam wszystkie zjadł hehe ) i za drugim razem dałam mniej wody

    Dziękuje za przepis 🙂

    1. Cześć! Kasiu, można trzymać ciasto dłużej w lodówce (zamiast godziny to dwie np), wtedy jest bardziej zwarte i lepsze do wykrawania. I mocno podsypywać skrobia ziemniaczaną. Dziękuje Ci za Twój czas i komentarz. Bardzo się cieszę, że ciacha Wam podeszły. Wczoraj jadłam 5 -dniowe i były bardzo smaczne. Jak pierniczki. Ściskam Was mocno. :*

  3. Uwielbiam Twoje przepisy, bo są bardzo dokładne i pewnie dlatego zawsze mi wychodzą. Brakuje mi tylko na Twojej stronie ikonki DRUKUJ 🙂 Pozdrawiam

    1. Aniu, bardzo się cieszę. Staram się dawać przepisy, które są dobrze przetestowane. Nie może być żadnego w nich przypadku. 😉 A dokładność, to drugie – w bezglutenowym gotowaniu często kilka gram robi różnicę… Dziękuje za sugestię. Sama nie umiem tego zrobić, ale jak tylko będę miała możliwość, to o drukowaniu będę pamiętała. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *