Ciasta

Ciasto z galaretką i budyniem – bez glutenu, bez mleka, bez cukru.

Ciasto niezawodne i smaczne. Spód z mąki kokosowej jest wilgotny, nie twardnieje, zachowuje świeżość przez kilka dni. Masa budyniowa nie „ciapie się”, bo połączona jest z galaretką. Po kilku godzinach w lodówce mamy świetne ciasto, w smaku przypomina mi sernik na zimno.

Najpierw robimy ciasto, wkładamy do piekarnika i zabieramy się za masę budyniową, a jak ta już jest wyłożona na placku, robimy galaretkę.

Ciasto (klasyczna tortownica ok. 23 cm)
Składniki:

30 g mąki kokosowej

40 g oleju kokosowego- rozpuszczonego

3 jajka

3 łyżek ksylitolu

2 łyżek mleka roślinnego (tu migdałowe)

2/3 łyżeczki kamienia winnego, zamiennie proszek do pieczenia, albo pół łyżeczki sody+1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

1 łyżeczka karobu lub kakao

Wykonanie:

1. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć, wymieszać.

2. Otrzymane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach- do suchego patyczka.


Masa budyniowa

Składniki:

500 ml mleka roślinnego (tu migdałowe)

2 żółtka

2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 galaretka (dowolna)

2-3 łyżki ksylitolu (próbujmy, dajmy tyle, ile nam odpowiada)

1/2 łyżeczki esencji waniliowej- opcjonalnie

1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

1. Odlewamy połowę szklanki mleka- w niej rozprowadzamy ksylitol, żółtka, mąkę ziemniaczaną, esencje. Pozostałą część zagotowujemy.

2. Ściągamy z ognia mleko, wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy pozostałe składniki, które rozprowadziliśmy w mleku. Zagotowujemy. Po ugotowaniu dolewamy sok z cytryny. Masa jest gotowa.

3. Wykładamy masę na ciasto- ciasto może być ciepłe, nie ma to znaczenia. Możemy wyłożyć na nią owoce. Do lodówki, a jak stężeje, polewamy galaretką.

Wierzch.

Galaretka rozpuszczona w 400 ml wrzącej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *