Ciasta

Bezglutenowa szarlotka.

Najsmaczniejsza szarlotka, jaką udało mi się zrobić- krucha, w smaku taka zwyczajna, chociaż z dodatkiem mąki gryczanej.


Ciasto:

140 g masła klarowanego- zimnego

85 g mąki ryżowej

75 g mąki gryczanej

70 g mąki ziemniaczanej

30 g ksylitolu

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli.

Wykonanie:


Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem żółtka- mięsimy do czasu, aż składniki się zwiążą w kule. Zawijamy w folie spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.


W tym czasie nastawiamy masę jabłkową.

1-1 1/2 kg kwaśnych jabłek

30 g ksylitolu (lub więcej- kwestia indywidualnych preferencji)

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie.

Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Gdy jabłka już się rozpadają dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.

Wyjmujemy schłodzone ciasto. 3/4 ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno piane z dwiema łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.


Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

Rada:

Ciasto po upieczeniu jest miękkie, wręcz rozpadające się, ale nie bójmy się tego- już po godzinie od upieczenia twardnieje. Najsmaczniejsza następnego dnia.

Zapraszam na:img_0157-13.jpg

21 thoughts on “Bezglutenowa szarlotka.

    1. Piekę w tortownicy o średnicy ok 25 cm. Jak chcemy na taka klasyczna blachę, to polecam proporcje podwoić. Pozdrawiam.

  1. SZARLOTKA jest genialna! Mój ulubiony przepis na CIASTO :). Piekę Ją CZĘSTO. smakuje nawet OSOBOM, które na codzień jedzą glutenowe ciasta! Dzięki za ten przepis!

    1. Można bez problemu dodać. Ja ubijam piane z białek na początku samą, a potem dodaje ksylitol. Ze wszystkimi pianami zawsze tak robię. Pozdrawiam

    1. Marta. Niestety nie mam w domu niczego, co ma pojemność szklanki. Same małe szklaneczki, kubki i filiżanki. Musze w końcu zakupić. Dlatego tez u mnie przepisów na szklanki brak. Nie umiem Ci pomóc. Są w internecie przeliczniki wag i miar, może tam będą mąki, których chcemy. Pozdrawiam.

  2. o rety… zrobiłam ją wczoraj, bo dziś dziecię wraca z wyjazdu i miało być na powitanie…
    I ..
    nie ma!
    taka była pyszna, mniam! <3

    1. 😀 No i dobrze, nam rodzicom też coś się od życia należy. 😀 Zawsze jest okazja, żeby zrobić kolejną. 😀 Bardzo mi miło Aneta to czytać. Ściskam i do napisania.. :*

    1. Cześć Monika! Nigdy tego nie robiłam, ale myślę, że mąka z brązowego ryżu powinna dać smakowo i teksturowo rade. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *