Ciasta

Bezglutenowa szarlotka.

Najsmaczniejsza szarlotka, jaką udało mi się zrobić- krucha, w smaku taka zwyczajna, chociaż z dodatkiem mąki gryczanej. Żeby jednak smak gryki nie dominował trzeba do jej wypieku dodać mąkę gryczaną biało (niepaloną), która jest delikatniejsza w smaku od palonej, posiada też silniejsze właściwości wiążące ciasto. Na potrzeby ciasta mielę kaszę gryczaną białą.

Ciasto:

140 g masła klarowanego- zimnego

80 g mąki ryżowej

75 g mąki ziemniaczanej

70 g mąki gryczanej niepalonej

30 g ksylitolu

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli.

Wykonanie:


Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem żółtka- mięsimy do czasu, aż składniki się zwiążą w kule. Zawijamy w folie spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.


W tym czasie nastawiamy masę jabłkową.

1-1 1/2 kg kwaśnych jabłek np.Szara Reneta

30 g ksylitolu (lub więcej- kwestia indywidualnych preferencji)

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie.

Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.

Wyjmujemy schłodzone ciasto. 3/4 ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno piane z dwiema łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.


Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

Rada:

  • Ciasto po upieczeniu jest miękkie, wręcz rozpadające się, ale nie bójmy się tego- już po godzinie od upieczenia twardnieje. Najsmaczniejsza następnego dnia.
  • Mąkę gryczaną możesz zamienić np. na sorgo, kasztanową.

Zapraszam na:img_0157-13.jpg

31 thoughts on “Bezglutenowa szarlotka.

    1. Piekę w tortownicy o średnicy ok 25 cm. Jak chcemy na taka klasyczna blachę, to polecam proporcje podwoić. Pozdrawiam.

    1. Ja często zastępuje jajka bananami. Jedno jajko jednym bananem średniej wielkości. Do pieczenia sporów również się nadaje 🙂

  1. SZARLOTKA jest genialna! Mój ulubiony przepis na CIASTO :). Piekę Ją CZĘSTO. smakuje nawet OSOBOM, które na codzień jedzą glutenowe ciasta! Dzięki za ten przepis!

    1. Można bez problemu dodać. Ja ubijam piane z białek na początku samą, a potem dodaje ksylitol. Ze wszystkimi pianami zawsze tak robię. Pozdrawiam

    1. Marta. Niestety nie mam w domu niczego, co ma pojemność szklanki. Same małe szklaneczki, kubki i filiżanki. Musze w końcu zakupić. Dlatego tez u mnie przepisów na szklanki brak. Nie umiem Ci pomóc. Są w internecie przeliczniki wag i miar, może tam będą mąki, których chcemy. Pozdrawiam.

  2. o rety… zrobiłam ją wczoraj, bo dziś dziecię wraca z wyjazdu i miało być na powitanie…
    I ..
    nie ma!
    taka była pyszna, mniam! <3

    1. 😀 No i dobrze, nam rodzicom też coś się od życia należy. 😀 Zawsze jest okazja, żeby zrobić kolejną. 😀 Bardzo mi miło Aneta to czytać. Ściskam i do napisania.. :*

    1. Cześć Monika! Nigdy tego nie robiłam, ale myślę, że mąka z brązowego ryżu powinna dać smakowo i teksturowo rade. Pozdrawiam.

  3. Witaj Aga 😊
    Przypadkowo wrzuciłam do ciasta całe jaja, zerknęłam szybko w przepis i nie doczytałam ze chodzi o żółtka. Da sie to ciasto jeszcze uratować? 😂
    Pozdrawiam

  4. Pani Agnieszko, jak dobrze że jest ten blog !! Często sięgam po Pani przepisy. Jabłecznik również robiłam, jest przepysznie delikatny. Jedynie co zmieniłam to do ciasta dodałam łyżkę smalcu i śmietany 12%, ponieważ było bardzo kruche, kulkę co prawda uformowałam ale ledwo się trzymała. Polecam przepis wszystkim smakoszom jabłeczników, którzy nie mogą jeść glutenu. 🙂 pozdrawiam serdecznie

    1. Aniu, Twoje słowa wielką radość u mnie właśnie spowodowały. Piszę i promienieję. Bardzo Ci dziękuję… Buziaki 😘😘😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *