Ciasta

Babka piaskowa. Przepis z 1932 roku. Bezglutenowa, bezlaktozowa.

Receptura pochodzi z książki Marii Śleżawskiej: Kucharz Polski. Poznań 1932 rok.

Baby lubią ręczne ucieranie, więc jeżeli dysponujemy czasem, to zachęcam do użycia makutry.

Ciasto z tego przepisu zachowuję świeżość przez kilka dni- jest zbita, ale nie kamiennie twarda. Z czasem, „łapiąc” wilgoć, staje się jeszcze smaczniejsza.


Składniki:

(Klasyczna babkowa foremka, czy tortownica)

40 dag masła -użyłam klarowanego

8 jaj

30 dag mąki ziemniaczanej

120 ksylitolu w pudrze najlepiej- w oryginalnej recepturze 20 dag cukru

Kieliszek araku- można użyć zapachu arakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Masło ucieramy na śmietanę. Dodajemy po jednym żółtku, dosypując partiami ksylitol, wlewając arak i po łyżce mąki ziemniaczanej. Ucieramy w jednym kierunku ok. 40 minut- chodzi o ucieranie ręczne, w makutrze. Mikserem będzie to o wiele krótszy czas.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ucierania wsypujemy proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy masę z ubitymi białkami.

3. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Rada:

masa masłowo- mączno- żółtkowa będzie pod koniec ucierania bardzo gęsta, ale proszę się nie obawiać, bo po dodaniu białek to się zmieni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *