Ciasta

Babka piaskowa. Przepis z 1932 roku. Bezglutenowa, bezlaktozowa.

Receptura pochodzi z książki Marii Śleżawskiej: Kucharz Polski. Poznań 1932 rok.

Baby lubią ręczne ucieranie, więc jeżeli dysponujemy czasem, to zachęcam do użycia makutry.

Ciasto z tego przepisu zachowuję świeżość przez kilka dni- jest zbita, ale nie kamiennie twarda. Z czasem, „łapiąc” wilgoć, staje się jeszcze smaczniejsza.


Składniki:

(Klasyczna babkowa foremka, czy tortownica)

40 dag masła -użyłam klarowanego

8 jaj

30 dag mąki ziemniaczanej

120 ksylitolu w pudrze najlepiej- w oryginalnej recepturze 20 dag cukru

Kieliszek araku- można użyć zapachu arakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Masło ucieramy na śmietanę. Dodajemy po jednym żółtku, dosypując partiami ksylitol, wlewając arak i po łyżce mąki ziemniaczanej. Ucieramy w jednym kierunku ok. 40 minut- chodzi o ucieranie ręczne, w makutrze. Mikserem będzie to o wiele krótszy czas.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ucierania wsypujemy proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy masę z ubitymi białkami.

3. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Rada:

masa masłowo- mączno- żółtkowa będzie pod koniec ucierania bardzo gęsta, ale proszę się nie obawiać, bo po dodaniu białek to się zmieni.

4 thoughts on “Babka piaskowa. Przepis z 1932 roku. Bezglutenowa, bezlaktozowa.

  1. czy babka jest sucha?
    więszość piaskowyh jednak jest trochę
    czy arak można czymś zastąpić? ja osobiście nawet nie widuje już zapachu arakowego w sklepach

    1. Cześć Aniu. Babka jest dosyć sucha, ale nie taka sypiąca się – jest zwarta. Spokojnie możesz dać aromat czy esencję, jaka Ci pasuję. Na ciasto nie ma to najmniejszego wpływu, poza smakowymi. Pozdrawiam.

  2. upierkłam i jem 3 kawałek gorący

    ciepła jest przepyszna!!!!

    zamiast araku dałam spirytus kieliszek i robiłam z połowy porcji z cukrem trzcinowym

    1. Cześć Aniu! Świeża jest najlepsza! Dziękuję, że poświęciłaś swój czas i podzieliłaś się opinią. Do napisania… Pa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *