Przekąski, Strączki

Lobio gupta. Gruzińska przekąska z fasoli. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek.

Lubisz gruzińską kuchnie? Bo ja bardzo. Z niektórych potrwa musiałam zrezygnować, ale wiele nadal zjadam z apetytem. Przykładem są fasolowo – orzechowe kuleczki.* Wydawać by się mogło, ze to nic szczególnego, ale połączenie fasoli, orzechów, czosnku, kolendry tworzy eksplozje smaków. Nie do końca jestem przekonana, czy w obecnych czasach powinnam tego słowa używac tak nawiasem. Mocno pejoratywny przekaz. Ale wróćmy do meritum. 🙂  W Gruzji podawane są same lub z pieczywem, posypane natką kolendry, okraszone sporą ilością oleju orzechowego. Niby mały detal, a robi wiele, bo fasola sama w sobie jest dosyć sucha. Olej to doskonale równoważy. Takie kulki mogą stanowić urozmaicenie menu imprezowego, mogą służyć jako pasta na kanapki.

Składniki:

150 g czerwonej fasoli – namoczonej na noc

50 g orzechów włoskich

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

2/3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

1 pęczek natki kolendry

1 pęczek natki pietruszki

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (delikatniejszy, bardziej szlachetny w smaku)

1 goździk

Sól, czerwona papryka do smaku

Olej orzechowy

Wykonanie:


1. Fasole gotujemy do miękkości. Blendujemy jeszcze ciepłą na purèe.

2. Orzechy obieramy, jeżeli mamy moździerz, to w nim wraz z czosnkiem, goździkiem i solą ucieramy na gładką masę. Jeżeli nie, to orzechy mielimy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę. Natki drobno siekamy.

3. Wszystkie składniki prócz natek (troszkę możemy dodać do masy) łączymy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

4. Kulki układamy na półmisku, posypujemy natkami, polewamy olejem orzechowym.

*Na tą przekąskę natknęłam się w książce kucharskiej Jeleny Kiładze: Tradycyjna kuchnia gruzińska.

2 thoughts on “Lobio gupta. Gruzińska przekąska z fasoli. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *