Szybka przekąska, to i wpis szybki będzie. 😉 Ziemniaki przyrządzone w taki sposób są pyszne i bardzo chrupiące. To, jak będą smakować, zależy od nas. Możemy omaścić je papryką, sumakiem lub samą solą.
4 ziemniaki
Ulubione przyprawy np. papryka, sól, sumak
Olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w misce, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 15 minut lub dłużej.
2. Odciskamy je mocno w gazie, rozkładamy na ręczniku papierowym.
3. Rozgrzewamy olej. Wrzucamy jeden wiórek ziemniaczany na próbę. Gdy się usmaży śmiało możemy wrzucać dużą porcję. Smażymy ją( nie mieszając) na silnym ogniu przez ok 3 minuty, a po tym czasie lekko go zmniejszamy. Smażymy – już mieszając co jakiś czas – na złoty kolor (ja je tu z lekka „przyjarałam”;)).
4. Odsączamy z tłuszczu na kilku kawałkach papierowego ręcznika. Posypujemy przyprawami.
Czy smażymy w głębokim tłuszczu tak jak frytki?
Tak. Pozdrawiam. ?