Przekąski, Smażone warzywa

Domowe ziemniaczane sticksy. Mega chrupiące. Wegańskie, bezglutenowe.

Szybka przekąska, to i wpis szybki będzie. 😉 Ziemniaki przyrządzone w taki sposób są pyszne i bardzo chrupiące. To, jak będą smakować, zależy od nas. Możemy omaścić je papryką, sumakiem lub samą solą.


Składniki (2 porcje):

4 ziemniaki

Ulubione przyprawy np. papryka, sól, sumak

Olej do smażenia

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w misce, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 15 minut lub dłużej.

2. Odciskamy je mocno w gazie, rozkładamy na ręczniku papierowym.

3. Rozgrzewamy olej. Wrzucamy jeden wiórek ziemniaczany na próbę. Gdy się usmaży śmiało możemy wrzucać dużą porcję.  Smażymy ją( nie mieszając) na silnym ogniu przez ok 3 minuty, a po tym czasie lekko go zmniejszamy. Smażymy – już mieszając co jakiś czas –  na złoty kolor (ja je tu z lekka „przyjarałam”;)).

4. Odsączamy z tłuszczu na kilku kawałkach papierowego ręcznika. Posypujemy przyprawami.

2 thoughts on “Domowe ziemniaczane sticksy. Mega chrupiące. Wegańskie, bezglutenowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *