Placuszki, racuchy, pączki.

Truskawkowe placuszki palce lizać! Bezglutenowe.

Kiedy robię te placuszki, to wiem, że na jednej porcji się nie skończy. 😀 Delikatne, mięciutkie, w smaku niczym glutenowe… Do nich w minutę przyrządzam truskawkowy  sos i w takiej postaci, mrucząc, pałaszuję.

Ich przyrządzenie jest  niezwykle proste i szybkie, zatem do dzieła!

Placki

Składniki (ok. 12 sztuk):

2 jajka

30 g mąki sorgo

10 g skrobi z tapioki

10 g skrobi ziemniaczanej

20 g ksylitolu lub innego słodzidła

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mleka kokosowego – gęstego, tłustego (u mnie z kartonu)

1 łyżeczka oliwy plus tłuszcz do smażenia

ok. 4 sztuk truskawek – zależy od ich wielkości i grubości krojenia

Wykonanie:

1. Truskawki oczyszczamy, kroimy w plasterki.

2. Mąki odmierzamy, łączymy ze sobą.

3. Żółtka, wraz z ksylitolem, ucieramy na puszystą masę, pod koniec dodajemy mleko kokosowe, oliwę i proszek do pieczenia. Wsypujemy do nich mąki, mieszamy. Dokładamy ubite na sztywno białka delikatnie mieszamy, aby zachować puszystość.

4. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Ogień pod nią powinien być niewielki, gdyż ciasto jest delikatne, szybko się smaży, brązowieje. Umieszczamy na niej po ok. łyżce ciasta, na nim kładziemy kawałki truskawek, przykrywamy na kilka kilkanaście sekund pokrywką i a potem przekręcamy widelcem (najłatwiej) na drugą stronę.

5. Po każdym takim smażeniu na patelni odrobina przesmażonego soku z truskawek – patelnie przecieramy ręcznikiem papierowym.

Sos

Składniki:

ok. 6 truskawek

1 łyżka ksylitolu lub innego preferowanego slodzidła

1 łyżka wody różanej – zamiennie zwykła woda

1 łyżeczka rumu – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Truskawki oczyszczamy, kroimy w plastry.

2. Na suchej patelni podgrzewamy kilka sekund ksylitol. Podlewamy go wodą różaną, rumem, chwilę smażymy, a następnie wrzucamy truskawki. Przesmażamy minutę.

3. Podajemy z plackami, naleśnikami.

Rady/uwagi:

  • owoców nie dodaje do ciasta, bo wtedy nie wychodzą tak puszyste;
  • truskawki można zamienić na inne miękkie owoce np. borówki, maliny;
  • mąka z sorgo jest tu najlepsza, ale jeżeli jej nie masz, to zamień np. na ryżową;
  • placki powinny być niezbyt duże, bo takie łatwiej przekręcić na drugą stronę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *