Placuszki, racuchy, pączki.

Jagodowe racuszki – moja miłość. Bezglutenowe, szybkie, doskonałe!

Szybki to będzie wpis. Mam moc pracy w dokumentach, którą powinnam zrobić na wczoraj, a jakby niewiele na to wskazuje. 😀

Zapraszam Cię na moje ulubione (na teraz 😉 ) racuszki z jagodami. Sezon krótki, korzystajmy z tych cudownych owoców póki się da.

Składniki (ok 12 sztuk):

2 jajka

40 g jogurtu roślinnego – u mnie kokosowy

30 g mąki sorgo

10 g skrobi ziemniaczanej

25 g ksylitolu lub innego słodzidła

10 g tapioki

1 łyżka oliwy z oliwek lub inny preferowany tłuszcz + masło klarowane do smażenia (lub inny tłuszcz)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

jagody, zamiennie inne owoce – pyszne z malinami 🙂

Wykonanie:

1. Żółtka z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, oliwę, jogurt, mieszamy.

2. Dodajemy do masy ubite na sztywno białka, delikatnie łączymy.

3. Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu. Wykładamy na niej po łyżce masy, umieszczamy na placuszkach owoce ilościowo wedle uznania, smażymy pod przykryciem na słabym ogniu, przekręcamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienienia.

4. Placki doskonale smakują z podsmażonymi owocami, jogurtem. Tutaj podsmażone z ksylitolem i woda różaną maliny, bo były pod ręką. 😀

 

Rady/uwagi:

  • ciasto jest delikatne, więc nie smażmy go na mocnym ogniu – szybko się pali;
  • jeżeli nie masz pod ręką jogurtu, to nie martw się, pomiń go niczym nie zastępując, wyjdzie smacznie.

 

 

 

 

4 thoughts on “Jagodowe racuszki – moja miłość. Bezglutenowe, szybkie, doskonałe!

  1. Aga,
    wyglądają fantastycznie, za pewne też tak smakują;-).
    Czy próbowałaś może innych mąk? Nie mogę jeść tapioki ze względu na nietolerancje.
    Czy możesz polecić jakiś zamiennik?

    1. Dziękuję.:* Kasiu, na zamiennik tapioki idealnie pasuje maranta trzcinowa lub skrobia kukurydziana. Możesz dać też ziemniaczaną, będzie ciut mniej delikatniej, ale też zjadliwie ze smakiem. Ściskam :*

  2. Aga, genialne – 12 minut i przepyszny podwieczorek gotowy, w życiu nie wpadłabym na takie zastosowanie jagód.
    Mój zestaw mąk; maranta trzcinowa (zamiast tapioki)
    mąka z zielonych bananów (zamiast sorgo)
    i dwie łyżki kasztanowej)
    Reszta składników bez zmian. Łatwe w przygotowaniu, łatwe w smażeniu, delikatne i puszyste w jedzeniu i…powtórzę to już któryś raz. AGA JESTEŚ GENIUSZEM KULINARNYM

    1. ❤️😁 O tak, te placuszki i mi się bardzo widzą. 😻 Dziękuję za przemiły, motywijący wpis. Ściskam bez umiaru. 😘

Odpowiedz na „Aga BednarskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *