Kluski i kopytka

Bezglutenowe kluski lane. Miękkie, puszyste, biszkoptowe. 

Kluski lane znałam ze słyszenia. Wiedziałam, że takie są, ale jak wyglądają i smakują już nie. U mnie w domu się takich nie gotowało. W książce kucharskiej przeczytałam, jak się je robi. Podejrzewałam, że klasyczny przepis raczej się nie sprawdzi, że może „glut” wyjść. Postawiłam na zaparzanie i myślę, że to był dobry pomysł. Na jednej z grup facebookowych  koleżanki pomogły mi określić, czy w dobrym kierunku idę, bo co innego przerabiać potrawę, którą się zna, a co innego robić to w ciemno. 🙂 Myślę, że kluseczki wyszły całkiem udane. Są lekkie, ale nie rozpadają się. No, może kształt pozostawia wiele do życzenia, ale wprawy lania brak.

Zapraszam…

Składniki:

120 ml wody

3 jajka

75 g mąki ryżowej

20 g mąki ziemniaczanej

15 g mąki z tapioki

25 g masła klarowanego

1/3 łyżeczki soli


Wykonanie:

1. Wodę z masłem i solą doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika, wsypujemy mąkę ryżową, energicznie mieszamy. Ok. 1 minuty podgrzewamy ponownie na gazie, mieszając. Studzimy.

2. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy lub miksujemy (łatwiej), a na końcu skrobię.

3. Ciasto powoli wylewamy z łyżki do gotującej się zupy lub wody. Gotujemy ok. 1 minuty.

Rady:

mąka z tapioki jest nie do zastąpienia. Musi być, kluski są bardziej zwarte.

4 thoughts on “Bezglutenowe kluski lane. Miękkie, puszyste, biszkoptowe. 

    1. Edyta, w tym przepisie nie ma szans. Nie utrzyma się. Żaden zamiennik nie zetnie się tak, żeby te kluski utrzymać w całości.Przynajmniej tak mi się wydaje. Bezjajecznych nie robiłam, ale jak tylko będę miała okazje, to będę próbowała. Pozdrawia. :*

    1. Aniu, nawet nie Wiesz, jak miło mi to czytać… Trochę niepewna byłam tego, co zrobiłam. 🙂 Dziękuję Ci bardzo za opinię! Pozdrawiam serdecznie. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *