Zapraszam na pyszną zupę ogórkową. Smakuję bardzo zwyczajnie, wcale nie czuć w niej braku śmietany. Nie zabielam jej żadnym substytutem śmietany, nie chcąc popsuć jej smaku. Sam się przekonasz, że nic jej nie brakuję.
Składniki (ok 6 porcji):
1,5 litra wody +500 ml
6 dużych kiszonych ogórków + ok. 100 – 150 ml zalewy z nich
2 spore marchewki
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pietruszka
Kawałek selera – ok 2 cm
1/3 pora
4 duże ziemniaki
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
Pęczek koperku
Sól, pieprz do smaku
2 łyżek tłuszczu – u mnie masło klarowane
Wykonanie:
1. Nastawiamy wywar z 1,5 l wody, marchewek, selera, pora, cebul, czosnku, pietruszki, ziela angielskiego i listków laurowych. Warzywa gotujemy w całości, nie rozdrabniamy. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy je z wywaru.
2. Cebule, selera, pietruszkę blendujemy z 500 ml wody. Pora nie dodajemy już. Ugotowaną marchewkę, ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Dolewamy zblendowane warzywa. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
3. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, dodajemy do niego starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Podsmażamy 5 minut. Dodajemy do zupy.
4. Pod koniec gotowania dolewamy kwas z ogórków, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem.
5. Podajemy z dodatkiem ulubionego oleju (lub bez) – tutaj olej rzepakowy zimnotłoczony, który świetnie się z ogórkową komponuje.
Komentarze: