Zapraszam na pyszną zupę ogórkową. Smakuję bardzo zwyczajnie, wcale nie czuć w niej braku śmietany. Nie zabielam jej żadnym substytutem śmietany, nie chcąc popsuć jej smaku. Sam się przekonasz, że nic jej nie brakuję. 

Składniki (ok 6 porcji):

1,5 litra wody +500 ml

6 dużych kiszonych ogórków + ok. 100 – 150 ml zalewy z nich

2 spore marchewki

2 ząbki czosnku

2 cebule

1 pietruszka

Kawałek selera  – ok 2 cm

1/3 pora

4 duże ziemniaki

4 ziela angielskie

4 liście laurowe

Pęczek koperku

Sól, pieprz do smaku

2 łyżek tłuszczu – u mnie masło klarowane

Wykonanie:

1. Nastawiamy wywar z 1,5 l wody, marchewek, selera, pora, cebul, czosnku, pietruszki, ziela angielskiego i listków laurowych. Warzywa gotujemy w całości, nie rozdrabniamy. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy je z wywaru.

2. Cebule, selera, pietruszkę blendujemy z 500 ml wody. Pora nie dodajemy już. Ugotowaną marchewkę, ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Dolewamy zblendowane warzywa. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

3. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, dodajemy do niego starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Podsmażamy 5 minut. Dodajemy do zupy.

4. Pod koniec gotowania dolewamy kwas z ogórków, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem.

5. Podajemy z dodatkiem ulubionego oleju (lub bez) – tutaj olej rzepakowy zimnotłoczony, który świetnie się z ogórkową komponuje.

Komentarze: