Zakwas idealny. Cudownie pachnący, aksamitny, doskonale zagęszczający. Owies z racji swoich właściwości klejących i smakowych był i jest wykorzystywany właśnie do zakwasów – szczególnie widoczne w kuchni małopolskiej czy podkarpackiej. Takim przykładem jest chociażby zupa zwana Keselicą. Jeżeli chcesz bazy do smacznego żurku, to bez wahania rób ten. Mąka w zakwasie jest lekko zaparzana. Nie smakują mi zakwasy, w których owies zalewa się tylko ciepłą wodą. Według mnie nie otrzymujemy wtedy właściwej konsystencji, smaku i zakwaszenia. Nie wykorzystuje się potencjału w nim drzemiącego. Wypróbujesz ten, to zrozumiesz o czym piszę. Z zakwasu przygotujesz przepyszny żurek <klik>
Składniki:
70 g płatków owsianych zmielonych na mąkę plus ok. 3 łyżki na dokarmienie
2 szklanki wody
3 ząbki czosnku – obrane, lekko rozgniecione nożem
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
Wykonanie:
1. Mąkę owsianą umieszczamy w słoiku lub naczyniu kamiennym.
2. Zalewamy ją 1 szklanką gorącej wody – ok. 60-65 stopni.
3. Dolewamy pozostałą część letniej wody. Dajemy resztę składników.
4. Przykrywamy ścierką, gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi na blacie obok kuchenki. Mieszamy raz – dwa razy dziennie drewnianą łyżką.
5. Po dwóch dniach zakwas dokarmiamy mąką owsianą lub rozkruszonymi w dłoniach płatkami owsianymi.
5. Na 4-5 dzień zakwas jest gotowy.
Rady/uwagi:
- woda na zaparzenie ma być gorąca, ale nie wrząca. Nie robię zakwasu z termometrem, temperatura podana dla lepszej orientacji.
dzień dobry!
jak przechowywać zakwas i ile będzie dobry do spożycia?
pozdrawiam 🙂
Zakwas przechowuje się w lodówce i bedzie dobry, póki będzie pracował, więc warto go podkarmiać. Ja osobiście robię na bierząco.
Pytanie może głupie ale wole zapytać, słoik mam zamknąć czy tylko przykryć ściereczką?
U mnie jest to ścierka albo nie zakręcona pokrywka.
Dopiero po 4-5 dniach wkładamy do lodówki?
Tak. Przez kilka dni bakterie pracują zakwaszając w cieple.
Aga, powiedz proszę skąd wiesz kiedy dokarmić zakwas. Mój jutro będzie miał 4 dni… Jeśli zostaje poza lodówka powinnam dodać mąki średnio co dwa dni? Jak włożę do lodówki to już nie dodaje mąki… (?) Jak długo może być w lodówce? Pewnie pytam o jakieś oczywiste kwestie, ale niestety średnia ze mnie kucharka. 😉
Czyli tylko raz dokarmiamy w ciągu tych 4-5 dni?