Zapraszam na niezwykle aromatyczny kompot z mirabelek. Od zawsze robię go bez grama dodatkowego słodzidła,  dosładzam natomiast już po otwarciu. Odczyn kwasowy sprawia, że mirabelki doskonale się przechowują same ze sobą. 😀 

Kompot z mirabelek poza formą do picia rewelacyjnie sprawdza się np. jako aromatyczna – co za aromat!

Wykonanie kompotu jest banalnie proste, zobacz!

Składniki:

mirabelki

woda

Wykonanie:

  1. Mirabelki myjemy, odsączamy, umieszczamy w słoikach, zalewamy wodą (może być przefiltrowana, ale nie musi), solidnie zakręcamy.
  2. Wstawiamy do naczynia z wodą, pasteryzujemy od chwili zagotowania, a następnie lekkiego zmniejszenia ognia, przez ok. 25-30 minut. 
  3. Po skończonej pasteryzacji słoiki dokręcamy, odwracamy do góry dnem – nie ma tu potrzeby dodatkowego ich przykrywania. 
Komentarze: