Pożywna, pyszna, łatwa i szybka zupa szpinakowa. Żółta soczewica i szpinak tworzą duet doskonały. Pikanterii dodają mu papryczki chili. Jest moc!
Składniki (ok. 2 porcje):
1/2 szklanki żółtej soczewicy
2 duże garści szpinaku – świeży
1,5 szklanki wody
1 cebula-średnia, pokrojona w dużą kostkę
1 pomidor – średni, pokrojony w kostkę
1 zielona papryczka – pokrojona w plastry
1 czerwona papryczka chili – opcjonalnie, jeżeli nie lubimy ostrego nie dajemy
1 ząbek czosnku – przepuszczony przez praskę
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry – mielonej
1 cm imbiru – startego
1/2 łyżeczki kuminu – cały
Szczypta asafetydy – opcjonalnie
1 łyżka preferowanego tłuszczu – w Indiach to masło klarowane
Wykonanie:
1. Soczewicę płuczemy, umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną cebulę, pomidor. Zalewamy wodą. Gotujemy do miekości soczewicy. Studzimy. Blendujemy.
2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy czosnek, imbir przesmażamy pół minuty. Dokładamy kumin, smażymy ok. pół minuty.
3. Wrzucamy pokrojoną w plastry zieloną paprykę i w całości czerwoną. Smażymy minutę. Dodajemy pokrojony szpinak, smażymy ok. 2 minut.
4. Wlewamy zblendowaną soczewicę, jeżeli jest zbyt geste,możemy dolać wody. Dorzucamy kurkumę, kolendrę, asafetydę, gotujemy kilka minut. Pod koniec doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem lub ryżem posypaną natką pietruszki lub kolendry.
Jesteś pierwszą osobą u której widzę Asafetyde w przepisie dhall, jeśli chodzi o polskie blogi kulinarne. Ten dodatek używany jest po to aby lepiej trawić soczewice i w Indiach często jest stosowany.