Brokuły to bogactwo związków polifenolowych i glukozynolnych. Dostarczają nam substancji odtruwających i oczyszczających organizm. Doskonale radzą sobie z szkodliwymi bakteriami Helicobacter pyroli, które wywołują chociażby wrzody żołądka. Brokuły można spożywać w formie surowej i gotowanej. Pyszne i zdrowe są również brokułowe kiełki. Dzisiaj zapraszam Cię na smaczną, dobrze zbilansowaną i  kremową zupę z tego warzywa.

Składniki:

1 brokuł -pokrojony razem z łodygami

1 litr wywaru warzywnego

1 cebula – pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku – rozdrobniony

10 liści mięty

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka soku z limonki lub wedle uznania

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta pieprzu

Sól do smaku

2 łyżki tłuszczu – preferowanego

Wykonanie:

1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Podsmażamy chwilę.

2. Dodajemy pokrojonego brokuła. Kilka minut podsmażamy, wlewamy ocet, a potem wywar. Dodajemy liście mięty. Gotujemy do miękkości.

3. Pod koniec doprawiamy do smaku. Studzimy, blendujemy.

4. Podajemy z pieczywem. Możemy dołożyć jogurt ale nie jest to konieczne.

Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
grash
grash
4 lat temu

Ta zupa to mistrzostwo świata. Smak brokułów podkręcony octem i miętą – rewelacja, cudowne połączenia.
Gratulacje

Kamila
Kamila
4 lat temu

Kiedy książka??? To jest obled !!! Co przepis to lepszy! Uwielbiam x 1000000

Olesia
Olesia
2 lat temu

Ago, jako biolog podpowiadam, ze wredna bakteria zwie sie Helicobacter pylori, i istnieje taka regula, wedlug ktorej dwuczlonowe nazwy gatunkow organizmow po lacinie pisze sie czcionka italic. Jak poprawisz, wytrzyj ten moj post jako niepotrzebny. Buzka!