Uwielbiam barszcze, a ukraiński szczególnie. Recepturze jestem wierna od kilkunastu lat, zupa wychodzi z niej idealna i ma piękny kolor.
Składniki:
4 buraki
1 szklanka pasty pomidorowej
3 ziemniaki
1/4 główki kapusty włoskie (lub też zwykłej białej)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 szklanka zakwasu buraczanego
10-15 dag suchej fasoli typu Jaś
1 łyżka masła klarowanego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, ocet jabłkowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Fasolę wstawiamy do namoczenia na noc, gotujemy. Kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i obgotowujemy 5 minut, odcedzamy. 2 buraki, cebulę, pietruszkę, 1 marchew zalewamy ok 1,5 -2 litrami wody, gotujemy przez 20 minut wywar, który po tym czasie odcedzamy. Po nastawieniu wywaru bierzemy się za Pozostałe dwa buraki, marchew – kroimy je w słomkę, podduszamy na maśle. Dodajemy do gorącego wywaru, razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, kapustą, liściem laurowym i zielem. Gotujemy ok. 20 minut- do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzucamy fasolę, pastę pomidorową, roztarty z solą czosnek (lub przepuszczony przez praskę), zakwas buraczany, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy za mało nam kwaskowatości dodajemy odrobinę octu.
Rady:
Namoczoną fasolę, bez jej gotowania, można dodać, gdy nastawiamy wywar. Potem wyjąć buraki, marchew, cebulę, pietruszkę, a ją dalej zostawić do gotowania z podsmażonymi burakami i marchewką.
Chcesz być na bieżąco, zapraszam na:
Komentarze: