Tekst skopiowałam z przepisu z użyciem żółtka – Sylwester dziś jest, czasu dziś wyjątkowo cenny. 😉
Dzielę się z Wami recepturą na leciuteńkie, delikatne i bardzo kruche bezglutenowe ciasteczka.
Inspiracją do ich wykonania stały się Alfajores. Ten deser, chociaż chyba najbardziej kojarzony z Argentyną, popularny jest w wielu krajach Ameryki Południowej m.in.. Chile, Urugwaju, Wenezueli, Paragwaju, Peru, Kolumbii czy Ekwadoru.
Ciasteczka swą delikatność i kruchość zawdzięczają skrobi kukurydzianej, która wraz z mąką pszenną stanowi podstawowy ich składnik. Nadzienie już nie jest tak jednolite, chociaż najczęściej przekładane są duce de leche (czyli kajmakiem) ale równie dobrze możemy spotkać wersje z dżemami.
Część pszenną zamieniłam na bezglutenowe sorgo i skrobię ziemniaczaną. Nie robiłam na innych zamiennikach, ale myślę, że sprawdziłaby się tu również mąka kukurydziana (nie mylimy ze skrobią kukurydzianą).
Składniki (ok. 14 sztuk):
80 g skrobi kukurydzianej
60 g mąki z sorgo
20 g skrobi ziemniaczanej
60 g margaryny lub masła – temperatura pokojowa
35 g dyni surowej – ugotowanej na parze
50 ml mleka roślinnego
25 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła – forma pudru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto
- W misce umieszczamy masło, puder, ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodajemy zblendowaną z wodą lub mlekiem roślinnym dynię, miksujemy do połączenia składników.
- Do masy dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól mieszamy do połączenia składników, zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie spłaszczamy ciasto, podsypujemy blat mąką, następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 mm., wykrawujemy, przekładamy na blachę do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce.
- Przekładamy nadzieniem, brzegi ciastek również, obtaczamy wiórkami kokosowymi.
Przełożenie:
u mnie powidła śliwkowe, w oryginalnych przepisach jest to najczęściej kajmak
wiórki do obtoczenia.
Komentarze: