Tekst skopiowałam z przepisu z użyciem żółtka – Sylwester dziś jest, czasu dziś wyjątkowo cenny. 😉

https://www.bezglutenowejadlo.pl/ciasteczka/alfajores-argentynskie-ciastka-bezglutenowe-kruche-pyszne/

Dzielę się z Wami recepturą na leciuteńkie, delikatne i bardzo kruche bezglutenowe ciasteczka. 

Inspiracją do ich wykonania stały się Alfajores. Ten deser, chociaż chyba najbardziej kojarzony z Argentyną, popularny jest w wielu krajach Ameryki Południowej m.in.. Chile, Urugwaju, Wenezueli, Paragwaju, Peru, Kolumbii czy Ekwadoru.

Ciasteczka swą delikatność i kruchość zawdzięczają skrobi kukurydzianej, która wraz z mąką pszenną stanowi podstawowy ich składnik. Nadzienie już nie jest tak jednolite, chociaż najczęściej przekładane są duce de leche (czyli kajmakiem) ale równie dobrze możemy spotkać wersje z dżemami.

Część pszenną zamieniłam na bezglutenowe sorgo i skrobię ziemniaczaną. Nie robiłam na innych zamiennikach, ale myślę, że sprawdziłaby się tu również mąka kukurydziana (nie mylimy ze skrobią kukurydzianą). 

Składniki (ok. 14 sztuk):

80 g skrobi kukurydzianej

60 g mąki z sorgo

20 g skrobi ziemniaczanej

60 g margaryny lub masła – temperatura pokojowa

35 g dyni surowej – ugotowanej na parze

50 ml mleka roślinnego 

25 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła – forma pudru

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Wykonanie:  

Ciasto

  1. W misce umieszczamy masło, puder, ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodajemy zblendowaną z wodą lub mlekiem roślinnym dynię, miksujemy do połączenia składników.
  2. Do masy dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól mieszamy do połączenia składników, zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie spłaszczamy ciasto, podsypujemy blat mąką, następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 mm., wykrawujemy, przekładamy na blachę do pieczenia. 
  4. Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni C.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. 
  6. Przekładamy nadzieniem, brzegi ciastek również, obtaczamy wiórkami kokosowymi.

Przełożenie:

u mnie powidła śliwkowe, w oryginalnych przepisach jest to najczęściej kajmak

wiórki do obtoczenia. 

 

 

Komentarze: