Jeżeli ktoś lubi rybę po grecku, to jestem przekonana, że grzyby w warzywach przypadną mu również do gustu. Doskonała alternatywa dla wegetarian. Boczniaki podajemy z ziemniakami, kaszami, w towarzystwie świeżych warzyw.

Składniki:

400 g boczniaków

Mąka ryżowa (może byc inna preferowana np. kukurydziana) – do panierowania

1 jajko

Tłuszcz do smażenia – u mnie masło klarowane

Sos warzywny:

4 marchewek – starte na tarce o grubych oczkach

2 pomidory – obrane ze skórki

1 duża cebula – pokrojona w kostkę

1 pietruszka – starta na tarce o grubych oczkach

1/2 małego selera – starty na tarce o grubych oczkach

1 por – posiekany na piórka

1 szkl pasty pomidorowej

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

2 łyżek octu, zamiennie sok z cytryny

Sól

Pieprz

2 łyżek masła klarowanego lub innego preferowanego tłuszczu


Wykonanie:

Boczniaki

1. Grzyby oczyścić, nie myć wodą. Obtoczyć w mące, rozbitym jajku i ponownie w mące.

2. Smażyć przez kilka minut z każdej strony.

Warzywa

1. Cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim zeszklić na maśle. Dodać pozostałe warzywa, podlać wodą (ok. 1/2 szklanki), dusić ok. 20 minut. Wlać pastę pomidorową, dusić ponownie ok. 10 minut. Jeżeli jest konieczność, podlać wodą. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, octem.

2. Spód naczynia do pieczenia wyłożyć częścią warzyw, położyć na nie usmażone boczniaki, przykryć pozostałą częścią warzyw.

3. Piec ok. 20 – 25 minut w 200 stopniach.

Komentarze:
One Comment
  1. Ania 7 kwietnia, 2021 at 12:15 - Reply

    Naprawdę bardzo smaczne. Podałam z makaronem rurki.