Ten krem z buraczków i jabłka rozpieści Twoje zmysły. Niezwykle prosty w przygotowaniu, niezwykle bogaty w smaku. Spróbujesz, zobaczysz, jaka to petarda!
Zakochałam się w smaku kremu z buraków od pierwszego spróbowania w restauracji. Musiałam wiedzieć z czego jest zrobiony, musiałam go odtworzyć w domu. 🙂
Przy okazji zupa jest bezglutenowa i może być wegańska, jeżeli zamiast ghee użyjesz tłuszczu roślinnego np. oliwy.
Do przygotowania zupy użyj gotowanych lub pieczonych buraczków.
Chcesz zobaczyć, jak go robię, kliknij <tu>.
Składniki (ok. 3 porcje):
700 ml bulionu warzywnego
500 g ugotowanych lub upieczonych buraków – użyłam ugotowanych kupnych
1 duże jabłko Szara Reneta lub Piękna z Boskoop
1 niewielka cebula
1 łyżka ghee lub innego preferowanego tłuszczu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej – do smaku
Do podania:
Płatki migdałowe podprażone na suchej patelni
Natka koperku – buraczki lubią się z koperkiem
Wykonanie:
W garnku przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy obrane w pokrojone w kostkę jabłko, przesmażamy 5 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojone w kostkę buraczki, przesmażamy 3-5 minut. Wlewamy bulion, gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy, sok z cytryny, blendujemy na gładki krem.
Podajemy posypaną natką koperku i płatkami migdałowymi. Możemy polać oliwą.
Smacznego!
Komentarze: