Ten krem z buraczków i jabłka rozpieści Twoje zmysły. Niezwykle prosty w przygotowaniu, niezwykle bogaty w smaku. Spróbujesz, zobaczysz, jaka to petarda!

Zakochałam się w smaku kremu z buraków od pierwszego spróbowania w restauracji. Musiałam wiedzieć z czego jest zrobiony, musiałam go odtworzyć w domu. 🙂

Przy okazji zupa jest bezglutenowa i może być wegańska, jeżeli zamiast ghee użyjesz tłuszczu roślinnego np. oliwy.

Do przygotowania zupy użyj gotowanych lub pieczonych buraczków.

Chcesz zobaczyć, jak go robię, kliknij <tu>.

Składniki (ok. 3 porcje):

700 ml bulionu warzywnego

500 g ugotowanych lub upieczonych buraków – użyłam ugotowanych kupnych

1 duże jabłko Szara Reneta lub Piękna z Boskoop 

1 niewielka cebula

1 łyżka ghee lub innego preferowanego tłuszczu

1 łyżeczka soku z cytryny

Sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej – do smaku

Do podania:

Płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

Natka koperku – buraczki lubią się z koperkiem

Wykonanie:

W garnku przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy obrane w pokrojone w kostkę jabłko, przesmażamy 5 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojone w kostkę buraczki, przesmażamy 3-5 minut. Wlewamy bulion, gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy, sok z cytryny, blendujemy na gładki krem.

Podajemy posypaną natką koperku i płatkami migdałowymi. Możemy polać oliwą.

Smacznego!

Komentarze: