Pasta e fagioli czyli makaron i fasola, to we Włoszech bardzo popularne połączenie. Rodzai potraw wykorzystujących tytułowe składniki jest bez liku. To, jak wyglądają zależny od regionu czy dostępnych warzyw. Jednak wszystkie je łączy makaron i fasola. Ogólnie to dania wiejskie, tanie. Niezwykle sycące i smaczne.
Zapraszam Cię na włoską zupę pasta e fagioli. Wręcz namawiam do jej ugotowania, bo uważam, że jest tego warta… Zrobisz, zobaczysz. 🙂 U mnie zajmuję wysokie miejsce – grupa ulubionych. 🙂
Ok. 3 garści makaronu – tutaj kukurydziany Sotelli (makarony tej marki nie rozpadają się w zupie)
3/4 szklanki fasoli namoczonej na noc – użyłam małej, ale gdybym miała pod ręką średnią, to bym ją wolała
1 marchew
3 szalotki lub jedna zwykła cebula
5 mięsistych pomidorów lub puszka pomidorów (opcja polecana w zimie)
2 łyżek czerwonej soczewicy – przepłukanej
1 ząbek czosnku
1 pietruszka – korzeń
1 łodyga selera naciowego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki oregano
Szczypta chili kaszmirskiego lub innego
Sól do smaku
Świeża bazylia
Oliwa lub masło klarowane do smażenia
Oliwa do polania zupy przed podaniem:
2 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki sumaku – można pominąć
Wykonanie zupy:
1. Fasolę po moczeniu płuczemy, zalewamy świeżą wodą. Gotujemy na prawie miękko lub miękko. Odcedzamy, odstawiamy na bok.
2. Na 1 łyżce tłuszczu podsmażamy szalotki w całości przez ok. 1 minutę. Dodajemy liście laurowe, rozmaryn, tymianek. Kilka sekund przesmażamy. Dokładamy poszatkowany czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę. Minutę przesmażamy.
3. Dodajemy pokrojoną w kostkę łodygę selera naciowego, przekrojoną na pół pietruszkę. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy pomidory, przesmażamy kolejne 3 minuty.
4. Wrzucamy fasolę, soczewicę i zalewamy 1,5 l wody. Na ostrym ogniu doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszając, powoli gotujemy pod przykryciem. ok. 20 minut.
5. Pod koniec gotowania wyciągamy cebulę, pietruszkę. Blendujemy je z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodajemy z powrotem do zupy. Wrzucamy makaron. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, szczyptą chili, majerankiem, cząbrem, oregano. Jeżeli chcemy, to możemy jeszcze dorzucić po szczypcie tymianku i rozmarynu.
6. Przed podaniem posypujemy bazylią. Polewamy oliwą.
Rady/uwagi:
- nie musisz blendować cebuli i pietruszki; możesz cebule i pietruszkę pokroić w kostkę i robić wszytko, jak w przepisie;
- jeżeli nie lubisz oliwy z papryką, to dodaj bez niej;
- sól dodajemy pod koniec gotowania, bo fasola jej nie lubi;
- suszone zioła możesz zastąpić świeżymi.
w sam raz na chłodne wieczory 🙂 mniam
O taak! Zuza, jest idealnie rozgrzewająca i sycąca. Buźka. :*