Tak wygląda najsmaczniejsze danie z fasoli, jakie kiedykolwiek zrobisz! Przy okazji jest bezglutenowe. Inspirowane kuchnią grecką. Jego słodko-kwaśny smak cudownie zaskakuje… Tak proste, a jak dobre! Coś pięknego.

Składniki ( 4 – 5 porcji):

450 g fasoli „Piękny Jaś”

100 ml oliwy

2 cebule – białe lub czerwone

500 g pomidorów –u mnie koktajlowe, w zimie jedyne, które są według mnie smaczne

500 ml wody z gotowania fasoli

1 pęczek posiekanego świeżego koperku

45 ml miodu

30 ml octu balsamicznego

30 ml koncentratu pomidorowego

Pieprz świeżo mielony, sól

Wykonanie:

Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zachowujemy wodę! Pokrojoną w półkrążki cebulę przesmażamy na dwóch łyżkach oliwy do skarmelizowania. Piekarnik nagrzewamy do ok. 190-200 stopni C. W formie do pieczenia umieszczamy ugotowaną fasole, pokrojone pomidory i skarmelizowaną cebulę, dolewamy oliwę, podlewamy 500 ml płynu z gotowania fasoli, dodajemy miód, mieszamy. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut, dodajemy ocet balsamiczny, koncentrat, sól, pieprz, pieczemy bez przykrycia ok. 30 minut. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Komentarze: